Chirurg UZ Brussel ontslagen na racistische uitspraak

17/04/12 om 19:34 - Bijgewerkt om 19:34

Het UZ Brussel ontslaat de orthopedisch chirurg die tijdens een operatie antisemitische opmerkingen uitte aan het adres van een Joodse stagiair.

Chirurg UZ Brussel ontslagen na racistische uitspraak

© Belga

De orthopedisch chirurg van het Universitair Ziekenhuis (UZ) van Brussel die tijdens een operatie antisemitische opmerkingen uitte aan het adres van een Joodse stagiair, wordt onmiddellijk ontslagen om dringende redenen. Dat is vernomen van Edgard Eeckman, de woordvoerder van het ziekenhuis.

De uitspraken gingen volgens hem zo ver dat het UZ dat niet kon accepteren en niet anders kon dan de arts te ontslaan. Het ziekenhuis beraadde zich over een definitieve sanctie nadat de chirurg na de feiten al tijdelijk geschorst was. "Aan de sanctie is een omstandig onderzoek voorafgegaan, zoals dat is vastgelegd door ons medisch reglement", aldus Eeckman. De getuigen werden gehoord, de betrokken arts werd nog eens gehoord, en die verhoren bevestigden het incident. De directie van het ziekenhuis en de voorzitter van de medische raad overlegden over de definitieve sanctie.

"Het ontslag is jammer, want het was een goede chirurg", zegt Eeckman. De uitspraken waren echt niet verenigbaar met de missie van het UZ. "Wij zijn een pluralistisch ziekenhuis en respect voor iedereen, ongeacht ras, taal, geloofs- of filosofische overtuiging, is daarbij het vertrekpunt", aldus de woordvoerder.

Verontschuldiging

Het incident vond plaats tijdens een operatie in het ziekenhuis. Chirurg Frank H. zou onder meer "Sieg Heil" geroepen hebben en de Joodse stagiair, een vijfdejaarsstudent orthopedie, bevolen hebben "terug te keren naar de gaskamers". De arts erkende achteraf dat hij over de schreef ging en had zich in een e-mail verontschuldigd voor zijn taalgebruik. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners