Chirurg Universitair Ziekenhuis Brussel geschorst na nazi-uitspraken tijdens operatie

17/04/12 om 06:23 - Bijgewerkt om 06:23

Het Universitair Ziekenhuis van Brussel heeft een chirurg geschorst nadat hij tijdens een operatie nazi-uitspraken zou hebben gedaan.

Een orthopedisch chirurg van het Universitair Ziekenhuis (UZ) van Brussel is tijdelijk geschorst nadat hij een Joodse stagiair zou beledigd hebben met racistische en antisemitische praat. Dat gebeurde tijdens een operatie in het ziekenhuis. Dat meldt Joods Actueel en Edgard Eeckman van het UZ bevestigt de feiten.

Sieg Heil

De chirurg, dokter Frank H., zou onder meer "Sieg Heil" hebben geroepen en de Joodse stagiair, een vijfde jaarsstudent orthopedie, bevolen hebben "terug te keren naar de gaskamers". Edgar Eeckman bevestigt de feiten en benadrukt dat de chirurg tijdelijk geschorst is.

De chirurg zei volgens de woordvoerder van het UZ een aantal dingen die niet door de beugel kunnen. De exacte woorden die de chirurg volgens Joods Actueel zou gebruikt hebben, kan Eeckman niet bevestigen.

Onderzoek

Het UZ Brussel is een eigen onderzoek gestart volgens de medische reglementen.Daarbij worden onder meer getuigen gehoord. Later wordt beslist welke definitieve sanctie de chirurg krijgt.

Eeckman benadrukt dat het om een "goede chirurg" gaat en "dat een operatie soms moeilijk en stressvol is, maar dit is absoluut niet toelaatbaar". "Het UZ Brussel distantieert zich nadrukkelijk van deze uitspraken", aldus Eeckman.

Nog volgens Eeckman kreeg de chirurg in juli 2011 al een eerste aanmaning wegens "verbale zaken die niet door de beugel kunnen". (Belga/EE)

Onze partners