Chinezen komen hun kunst terughalen uit Brugge

© Carlo Bonte

Dat een regionaal veilinghuis met een grote internationale veiling van Aziatische kunst uitpakt zou goed tien jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.

Dat we in de kunst- en antiekhandel te maken hebben met een soort ‘Chinese Fever’ klopt wel. Niet de Japanse oude kunst – vroeger wel heel in trek – maar de Chinese oudheden worden gezocht. De rijke Chinezen krikken nu dus, zoals nieuwe rijken hier destijds ook, hun status wat op door zich in hun interieur te omringen met Chinese antiquiteiten. Maar ze verzamelen lang niet alles. Wat ooit voor de Westerse markt werd vervaardigd, de zogenaamde. Chine de Commande, ingevoerd door de diverse Oost-Indische compagnieën, krijgt amper aandacht.

Chinezen die goed in de slappe was zitten zoeken de Chinese Taste, de stijl die destijds louter bedoeld was voor de lokale markt en die hier, in het Westen, minder bijval kende. Maar destijds werden hier wel, vergeef ons het woord, scheepsladingen of karrevrachten vol Chinese vazen verkocht, niet zelden via het veilingcircuit. Een klein deel daarvan is van hoge kwaliteit en wordt gezocht. Dus de vazen waar vrijwel alle handelaren tot tien à vijftien jaar geleden op neerkeken en die hier quasi onverkoopbaar waren, zijn nu gegeerd.

Jonger antiek

‘Let wel, niet alles, bepaalde stukken zijn echt veel meer waard’, aldus veilingmeester Carlo Bonte die volgende week liefst twee dagen Aziatische kunst veilt. Dit was dus ook tien jaar geleden ondenkbaar. ‘Bepaalde vazen kunnen duizenden euro opbrengen of meer. Als ze ongewoon en fijn zijn, kan dit. Soms wordt zelfs meer geboden voor een vaas uit de 20ste eeuw dan voor een antiek stuk dat eeuwenoud is’, aldus veilingmeester Bonte.

Uiteraard gaat het gros van dit porselein naar het Oosten. Het verzamelen is hier dus geen trend, het verkopen wel. Het is ook niet zeker dat deze trend zich lang doorzet. Denk even aan de hype, in de jaren ’70 en ’80, van de romantische bronzen die nu ook veel minder waard zijn dan vroeger. Het kan dus best dat de belangstelling vanuit China ooit weer afneemt of verandert.

Sommige Chinezen zouden ook meer en meer belangstelling tonen voor Westerse oudheden van hoge kwaliteit. Het kan dus zijn dat hun aandacht zich verlegd. Ondertussen leeft de handel. De internationale veiling van Aziatische kunst gaat door bij Carlo Bonte, op 25 e 26 maart, volgende weekend worden de goederen geëxposeerd, www.carlobonte.be. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content