Chinese president Xi Jinping bezoekt in België panda's, Volvo Gent en Brugge

28/03/14 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:51

Bron: Belga

Na Barack Obama is het de beurt aan de Chinese president Xi Jinping om België te bezoeken. Hij arriveert zondag voor een driedaags verblijf en zal onder andere de panda's in Pairi Daiza en Volvo Gent bezoeken.

Chinese president Xi Jinping bezoekt in België panda's, Volvo Gent en Brugge

De Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan © AFP

Xi Jinping komt samen met zijn vrouw Peng Liyuan zondagochtend aan in België en zal ontvangen worden door koning Filip en koningin Mathilde.

Ons land is de laatste halte in de Europese tournee van de Chinese president.

Panda's

Chinese president Xi Jinping bezoekt in België panda's, Volvo Gent en Brugge

© BELGA

In de namiddag bezoekt de Chinese delegatie de twee reuzenpanda's in Pairi Daiza die ruim een maand geleden zijn overgekomen uit China, Xing Hui en Hao Hao. Dat bevestigt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op haar website.

Op maandag staat een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel op het programma. Xi Jinping zal er spreken met de voorzitters van de Europese Raad, het Europees parlement en de Europese Commissie. Dat zijn respectievelijk onze landgenoot Herman Van Rompuy, de Duitser Martin Schultz en de Portugees José Manuel Barroso.

(Volvo) Gent en Brugge

In de voormiddag van dinsdag 1 april worden Xi Jinping en zijn vrouw, vergezeld van het Belgisch vorstenpaar, ontvangen in Volvo Gent door de top van het bedrijf en voorzitter Li Shufu van Geely, het Chinese moederbedrijf van de Zweedse autobouwer.

Het bezoek, dat allicht maar een halfuur zal duren, wordt een tussenstop tussen Gent en Brugge. In de West-Vlaamse hoofdstad bezoekt de Chinese president onder andere het Concertgebouw, bevestigde burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Het valt af te wachten of er voor het vervoer Volvo's gebruikt worden, het bedrijf zou daar extra inspanningen voor geleverd hebben.

Vicepresident

In 2009 was Xi Jinping al eens in België, toen als vicepresident. Dit bezoek aan ons land is zijn eerste als president van China.

Lees meer over:

Onze partners