Chemische vloeistof ontsnapt na treinbotsing

11/05/12 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Bij een botsing tussen twee goederentreinen in Yvoir is een lek ontstaan in een van de getroffen wagons. Kleine hoeveelheden van een chemische vloeistof zijn ontsnapt.

Chemische vloeistof ontsnapt na treinbotsing

© Belga

Een goederentrein geladen met chemische en ontvlambare producten werd aangereden door een andere goederentrein. De bestuurders van de treinen raakten lichtgewond.

Schadelijk voor luchtwegen en zenuwstelsel

De wagon waarin zich het lek bevond, bevat koolstofdisulfide. Volgens de Civiele Bescherming is dat een uiterst ontvlambare chemische stof, die schadelijk is voor de luchtwegen en het centraal zenuwstelstel.

Het provinciale rampenplan is afgekondigd en er is een veiligheidszone van 500 meter rond de plaats van het ongeval ingesteld. In die zone bevindt zich het college Saint-Paul de Godinne, waar honderden leerlingen schoollopen. Ook een bejaardentehuis en instelling voor gehandicapten bevinden zich in die zone. Eerder op de dag werden al 250 kinderen van een lagere school en kleuterschool geëvacueerd.

Crisiscentrum

Experts van het chemische bedrijf Solvay zijn ter plaatse, net als de spoorwegpolitie, lokale politie, brandweerkorpsen van Dinant en Beauraing en de Civiele Bescherming. Er is een crisiscentrum opgericht. Het callcenter is te bereiken op het nummer 082/61.03.10.

Op de lijn Namen-Dinant is het treinverkeer onderbroken. Er rijden vervangbussen. (Belga/TE)

Onze partners