'Chauffeur' van Salah Abdeslam in Brussel: 'Hij zei dat hij van uiterlijk zou veranderen'

02/12/15 om 19:10 - Bijgewerkt om 19:34

Ali O., een van de mannen die zijn aangehouden omdat ze Salah Abdeslam zouden hebben geholpen bij zijn vlucht uit Parijs, heeft aan de onderzoekers verteld dat de gezochte terrorist zei dat hij 'daar niet moest zijn op het moment van de feiten'.

'Chauffeur' van Salah Abdeslam in Brussel: 'Hij zei dat hij van uiterlijk zou veranderen'

Salah Abdeslam © Belga Image

De Franse krant Le Monde schrijft dat ze de getuigenis van Ali O. aan de Belgische onderzoekers in handen kreeg. De 31-jarige in Brussel geboren Fransman van Marokkaanse origine werd aangehouden op 22 november, 9 dagen na de aanslagen dus, en wordt beschuldigd van 'deelname aan activiteiten van een terroristische groep' en 'terroristische moorden'. Dat laatste noemt zijn advocaat Olivier Martins overigens onzin, omdat 'alles aantoont dat er geen sprake was van voorbedachte rade. Zijn telefoonverkeer bewijst zelfs dat hij de volledige nacht thuis was.'

Laken

Ali O., getrouwd en vader van twee kinderen, zegt dat hij op zaterdag 14 november rond de middag een telefoontje kreeg van zijn vriend Hamza A. met de vraag hem op te pikken in Laken. Van Hamza A. is al bekend dat hij Salah Abdeslam op diens vraag is gaan oppikken in Parijs kort na de aanslagen. Naar eigen zeggen ging Ali O. in op die vraag omdat hij zin had om te roken. In Laken merkt hij dat Hamza A. iemand bij zich heeft, Salah Abdeslam, en krijgt hij de vraag om ergens iets te gaan drinken.

Over zijn gesprek met Abdeslam op café, vertelde Ali O. volgens de krant aan de onderzoekers: 'Ik vroeg hem onmiddellijk of hij op de een of andere manier iets te maken had met de gebeurtenissen in Parijs. Brahim (Salahs broer, die zich opblies in de Franse hoofdstad, nvdr.) had echt een zeer radicaal discours, soms zei hij dat iemand gedood moest worden omdat hij een ongelovige is.'

Vragen

Abdeslam weigert te bevestigen. Hij vraagt wel met aandrang naar het aantal doden, het aantal bekende kamikazes en het aantal overleden aanvallers. Ali O.: 'Hij leek de situatie te analyseren, toen begreep ik dat hij er iets mee te maken had.'

Uiteindelijk lost Abdeslam de volgende woorden : 'Ik heb mijn naam overal gezet, ik ben verbrand... Ik had daar niet moeten zijn op het moment van de feiten'. Ali O. dringt aan om meer te weten over het lot van Brahim. 'Hij is gedood, en hij was vertrokken om te sneuvelen', zou zijn broer geantwoord hebben. Ali O. zegt dat hij dan vroeg waarom Salah zo aandrong om hem te zien: 'Omdat je een vriend bent van Brahim'.

'Van uiterlijk veranderen'

Het gesprek duurt een twintigtal minuten, waarna Abdeslam aan Ali O. vraagt om hem samen met Hamza A. in een straat in Schaarbeek af te zetten. Vlak voor zijn verdwijning, rond 14u30, zou Salah hem een laatste keer in zijn armen gesloten hebben. Hij zou Ali O. toevertrouwd hebben dat hij van uiterlijk zou veranderen - changer de tête - en dat ze 'elkaar nooit meer zouden terugzien'.

Ali O. zweert dat hij niet weet waar Salah Abdeslam nadien naar toe is gegaan. Hij heeft Hamza A. op het trottoir laten staan en is nadien gaan werken. 'Hamza, Mohamed A. (de derde aangehouden 'chauffeur', nvdr.) en ik waren alle drie op het slechte moment op de slechte plaats', zo verdedigt hij zich. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners