Charles Michel wil betere uitwisseling gegevens in strijd tegen radicalisering

Premier Charles Michel (MR) © Belga

Premier Charles Michel (MR) vindt dat er een betere communicatie nodig is tussen de verschillende beleidsniveaus om radicalisering tegen te gaan.

De premier en de ministers-presidenten van de verschillende deelstaten zijn het erover eens dat een coördinatie tussen de regeringen in de strijd tegen radicalisering noodzakelijk is. Dat verklaarde premier Charles Michel (MR) na afloop van een informeel overleg dat hij georganiseerd had in zijn ambtswoning, de Lambermont. Er werd ook afgesproken dat het Overlegcomité maandelijks zal samenkomen op de laatste woensdag van de maand en er wordt een stand van zaken opgemaakt van de uitvoering van de zesde staatshervorming.

Volgens de premier moet er een duidelijke boodschap tegen radicalisering komen om een amalgaam te voorkomen en verwarring te vermijden. ‘Er is een betere communicatie nodig tussen de verschillende niveaus’, aldus Michel, die het onder meer had over een betere uitwisseling van gegevens.

Preventie

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vond een gemeenschappelijke actie inzake radicalisering nodig. Naast het veiligheidsluik is er immers ook het luik preventie, waarvoor de gemeenschappen verantwoordelijk zijn. Daarover is volgens hem dringend overleg tussen de deelstaten nodig. Zijn Waalse collega Paul Magnette (PS) zat op dezelfde lijn.

De vergadering verliep in een constructieve sfeer, zo klonk het eensgezind na de eerste bijeenkomst tussen de verschillende regeringsleiders van het land na de verkiezingen van 25 mei. Naast een aantal afspraken over de werking van het Overlegcomité werd er ook een stand van zaken opgemaakt van de uitvoering van de zesde staatshervorming. Op 1 januari zijn 2.000 federale ambtenaren naar de gewesten overgeheveld voor een aantal domeinen die als gevolg van de zesde staatshervorming naar de deelstaten zijn verschoven, kondigde Charles Michel aan. Het gaat onder meer om de ambtenaren van de justitiehuizen, mobiliteit, grensoverschrijdend afvaltransport, dierenwelzijn, grootstedenbeleid en het Participatiefonds. In totaal worden 4.000 federale ambtenaren overgeheveld als gevolg van de zesde staatshervorming, klinkt het op het kabinet van de premier. De helft heeft dus de overstap reeds gemaakt.

Geert Bourgeois, Charles Michel, Rudy Demotte en Paul Magnette
Geert Bourgeois, Charles Michel, Rudy Demotte en Paul Magnette © BELGA

Zesde staatshervorming

De overige overhevelingen, onder meer van ambtenaren van de RVA, worden door de task force voorbereid en zullen de komende weken en maanden worden doorgevoerd. De operatie verloopt probleemloos, klinkt het nog.

Bourgeois en Magnette erkenden dat het Overlegcomité in een bijzondere constellatie zal werken. Er zitten immers drie minister-presidenten van de PS rond tafel, terwijl de Franstalige socialisten geen deel uitmaken van de federale meerderheid. Maar de minister-president zitten namens hun regering en niet namens hun partij rond de tafel, benadrukten beiden.

Paul Magnette wees erop dat de gewesten vandaag veel belangrijker geworden zijn door de zesde staatshervorming. Het is voor hem dan ook logisch dat ze meer betrokken worden bij het beleid. ‘Ik hoop dat de federale regering rekening zal houden met onze verzuchtingen’, zei hij. De deelstaten kunnen volgens hem ook gemeenschappelijke standpunten innemen. Magnette verwees naar de Europese regelgeving inzake investeringen, waardoor de deelstaten in moeilijkheden dreigen te komen. Hij en Bourgeois drongen erop aan dat de federale regering de problematiek van de investeringen op Europees vlak zou aankaarten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content