Charles Michel: 'We waren nog nooit zo dicht bij een Belgische klimaatdeal'

30/11/15 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:20

Premier Charles Michel is optimistisch dat ons land toch nog een klimaatakkoord zal bereiken. In een interview zei hij dat de discussie van de afgelopen weken onze onderhandelingspositie niet ondermijnt. 'We zullen onze engagementen nakomen.'

Charles Michel: 'We waren nog nooit zo dicht bij een Belgische klimaatdeal'

Charles Michel © Belga

Premier Charles Michel gaf vlak voor de start van de Klimaatconferentie in Parijs een interview aan Bel RTL. Daarin sprak hij zijn optimisme uit over een Belgisch klimaatakkoord. De deelstaten zijn het al geruime tijd oneens over hoe ons land de inspanningen op het vlak van klimaat moet verdelen.

'We waren nog nooit zo dicht bij, en met de minister-presidenten doen we nog een inspanning', stelde Michel die zelf mee aan de onderhandelingstafel zal zitten. Gisteren was er even sprake van een voorakkoord tussen de deelstaten, maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. In de piste die gisteren op tafel lag, zou Vlaanderen meer lasten moeten dragen dan in het voorstel van een maand geleden. Dat bleek vooral voor N-VA een probleem.

'We moeten een evenwicht vinden tussen economisch positieve maatregelen en respect voor het milieu', benadrukte Charles Michel.

'We doen mee om het internationaal financieren van de deal en we respecteren de engagementen', pareerde de premier de kritiek dat de discussie van de afgelopen weken de onderhandelingspositie van ons land verzwakt heeft.

(JH)

Onze partners