Charles Michel vraagt 'voorzichtige communicatie'

16/12/14 om 18:29 - Bijgewerkt om 19:10

Premier Charles Michel heeft aan zijn collega's gevraagd om voorzichtig te communiceren over het sociaal protest. De afgelopen dagen verhardde de toon van de discussie, en dat terwijl de regering de dialoog met de vakbonden weer op gang wil trekken

Charles Michel vraagt 'voorzichtige communicatie'

Charles Michel © Belga

Premier Charles Michel heeft zijn collega's binnen de regering gevraagd enige voorzichtigheid aan de dag te leggen in hun communicatie en een eensluidend antwoord te geven op het sociaal protest. Dat deed hij tijdens een vergadering van het kernkabinet, waar het sociaal overleg centraal stond en de politieke lijn over het sociaal overleg werd gevalideerd.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) probeert al weken de dialoog met de vakbonden weer op gang te krijgen en zet zijn informele contacten intussen voort. De top van de vakbonden en die van de werkgevers hebben deze namiddag, elk afzonderlijk, een informele ontmoeting met minister van Peeters. Op de agenda staan het sociaal overleg en de nationale staking van maandag.

'Geen nood aan schoonvaders'

Ook Peeters riep al eerder iedereen op de situatie niet nog meer te bemoeilijken met allerhande uitspraken. Maandag maakte hij duidelijk de commentaren over de stakingen beu te zijn en zei hij geen nood te hebben "aan schoonvaders en -moeders" vanop de zijlijn.

Het sociaal overleg stond dinsdagmorgen ook centraal tijdens een vergadering van het kernkabinet op de Lambermont. Bedoeling was een stand van zaken te maken van het dossier en om de politieke lijn over hoe het sociaal overleg moet verlopen te valideren. Naar verluidt heeft de premier zijn topministers gevraagd bij hun communicatie enige voorzichtigheid te hanteren in hun communicatie. De eerste minister zou daarbij niemand specifiek hebben geviseerd.

Forse uitspraken

Toch is het duidelijk dat het sociaal overleg geen goede zaak is als vanuit de regeringspartijen forse taal komt. N-VA-voorzitter Bart De Wever verweet dit weekend dat de vakbonden leugens vertellen en vermoedt dat ze uit zijn op de val van de regering.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten noemde de vakbonden dan weer 'hypocriet'.

Klare boodschap

Dat de band van de liberalen en de Vlaams-nationalisten met de vakbonden minder nauw is dan bij CD&V het geval is, is natuurlijk niet nieuw. Maar zulke uitspraken maken het er voor Michel en Peeters natuurlijk niet gemakkelijker op.

Bovendien stuurt de regering ook geen klare boodschap de wereld in over een eventuele vermogelnsbelasting, het symbooldossier bij uitstek om een stap te doen in de richting van de vakbonden.

Sociaal overleg gaat verder

Morgen gaat het sociaal overleg verder. Om 18.30 uur zou de Groep van tien, bestaande uit de belangrijkste onderhandelaars van de sociale partners, dan weer samenkomen. Dan liggen de laatste losse eindjes van het eengemaakte statuut voor arbeiders en bedienden op de tafel. (Belga/JH)

Onze partners