Charles Michel: 'Onverdraagzaamheid is een van de slechtste eigenschappen van de mens'

05/07/15 om 15:44 - Bijgewerkt om 17:07

Charles Michel heeft zondag in Leuven voor het eerst als premier een groep studenten toegesproken. Vijfhonderd afgestudeerden van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven kregen naast hun diploma ook een oproep tot verdraagzaamheid mee.

Charles Michel: 'Onverdraagzaamheid is een van de slechtste eigenschappen van de mens'

© Reuters

Vijfhonderd studenten van de faculteit Rechtsgeleerdheid mochten zondagochtend hun diploma afhalen in een bomvolle zaal De Nayer in Heverlee, deelgemeente van Leuven.

Voor bijna tweeduizend aanwezigen gaf Charles Michel zijn persoonlijke visie op de kansen die een universitair diploma biedt in onze samenleving.

Onverdraagzaamheid

Als jongste premier van België en lid van een nieuwe generatie Europese politici richtte Michel zich rechtstreeks tot de studenten.

Want de kersverse juristen en criminologen maken deel uit van de volgende generatie beleidsmakers van ons land. "Onverdraagzaamheid is een van de slechtste eigenschappen van de mens. Het leidt tot racisme en fanatisme, die elke dag slachtoffers maken. Dat hebben we dit jaar helaas mogen ondervinden in Parijs en recentelijk in Tunesië. Tolerantie dient om conflicten te vermijden", zei Michel.

Griekenland in Europa

De premier bleef ook stilstaan bij de actualiteit in Griekenland. "Hoe ziet de toekomst van het land eruit na vandaag? De crisis kan een nieuwe kans zijn: voor de Grieken zelf, maar ook voor de rest van Europa."

De 39-jarige premier van België uitte zich zondag als uitgesproken fan van Europa. "De Europese Unie is het meest fantastische politieke project van de vorige eeuw. Bijvoorbeeld omdat het brede toegang verschafte tot het onderwijs."

In aanwezigheid van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Rik Torfs, rector van de KU Leuven, heette Michel de studenten welkom in de familie van juristen, waar hij zelf al vijftien jaar lid van is. "Jullie treden in het spoor van illustere voorgangers: van Obama tot Castro, maar dichter bij huis ook Axelle Red. Het recht is de krachtigste school van de verbeelding en gebruikt een taal die macht geeft." (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners