Charles Michel: 'Ik wil niet dat België de factuur voor de brexit betaalt'

28/06/16 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:29

Premier Charles Michel hoopt op de Europese top van deze namiddag duidelijkheid te krijgen over de timing van de uittreding van de Britten uit de Europese EU. Hij stelt een objectieve alliantie met Groot-Brittannië in het vooruitzicht. 'Je kan niet de voordelen van Europa krijgen, zonder solidair te zijn.'

Charles Michel: 'Ik wil niet dat België de factuur voor de brexit betaalt'

© belga

Vandaag gaat in Brussel een tweedaagse top van start over de toekomst van Groot-Brittannië in Europese Unie. Bedoeling is dat er daar snel duidelijkheid komt hoe het nu verder moet. 'De doos van Pandora is geopend', aldus Charles Michel in 'De Ochtend' op Radio 1.

'Ten eerste moeten we nu zorgen voor een relance van het Europese project. De tweede uitdaging is om te bepalen hoe de relaties tussen Groot-Brittannië en de EU verder zullen verlopen', vindt Michel.

De eerste minister benadrukt dat een lange periode van onzekerheid wat hem betreft geen optie is. 'Het is niet mogelijk om vandaag een duidelijke richting te kiezen zonder eerst naar Groot-Brittannië te luisteren. Maar het is geen goed idee om nog zoveel maanden te wachten zonder duidelijkheid te krijgen, met een risico op instabiliteit. Lange onzekerheid is niet aanvaardbaar voor de bedrijven die een keuze moeten maken. Dat is slecht voor Groot-Brittannië maar ook voor de EU.'

'Risico op ontploffing van Europees project'

'Ik ben niet van plan een situatie te aanvaarden waar één land de boter én het geld van de boter krijgt", zei Michel, die hoopt op een 'objectieve alliantie' met Groot-Brittanniê. 'Dat zou een precedent zijn voor andere landen en een risico inhouden op de ontploffing van het Europese project.'

Over de toekomst van Europa zei Michel dat hij voorstander is van een Europa met verschillende snelheden. 'Meer en meer landen staan open voor dat idee', aldus de premier. Daarmee wordt een verschil in samenwerking bedoeld met bepaalde landen.

'Er moet een open dialoog zijn met de Visegrad-landen (Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen), maar als we op bepaalde punten niet samen onze doelstellingen kunnen bereiken, dan moeten we onze conclusies trekken.'

Regering pakt begroting pas na zomervakantie aan

Het ziet ernaar uit dat de federale regering pas na de zomervakantie de begrotingsopmaak voor volgend jaar aanpakt. Dat schrijven verschillende kranten dinsdag. Wellicht komt het dossier donderdag ter sprake op het kernkabinet.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ploeg-Michel rond 21 juli de begrotingsoefening zou afronden. Nu valt in regeringskringen te horen dat er te veel onduidelijke factoren zijn. De kranten De Tijd, Het Laatste Nieuws en De Morgen citeren daarbij de impact van de Brexit op de Belgische economie, maar ook de onzekerheid over de belastingsinkomsten.

Ook speelt het scenario van vorig jaar mee. Toen sloot de regering voor het zomerreces een akkoord over de begroting en de taxshift. Die deal was niet geheel sluitend, waardoor de onderhandelaars in september opnieuw rond de tafel moesten gaan zitten.

Bovendien is het nog wachten tot eind volgende week alvorens het monitoringcomité de precieze begrotingsinspanning heeft becijferd en vertrekt premier Charles Michel volgende maand nog naar de NAVO-top in Warschau.

Voor volgend jaar moet de federale regering op zoek naar 3 miljard euro. Om een evenwicht in 2018 te bereiken, is over twee jaar tijd een inspanning van 8 miljard euro nodig. Voor Europa moet er pas op 15 oktober een akkoord op tafel liggen.

(JH)

Onze partners