‘Charles antwoordt, Bart leest de krant’

Han Renard
Han Renard

Eind goed, al goed: regeringscrisis afgewend. Maar ook in Wallonië heeft het imago van premier Charles Michel (MR) een deuk gekregen.

‘La crisette de la gazette à la buvette’ kopte de RTBF, niet vies van enige rijmelarij. De foto van N-VA-voorzitter Bart De Wever die in de bar van de Kamer de krant zit te lezen terwijl de premier in diezelfde Kamer de kritiek van de oppositie trotseert, heeft de Franstalige geesten danig beroerd. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zeker als het heersende vooroordelen over de machtsverhoudingen binnen de federale meerderheid versterkt.

De foto, genomen door het persagentschap Belga, werd door de PS geretweet met het volgende onderschrift: ‘Terwijl de premier de Kamer toespreekt, zit De Wever rustig in de bar.’ De Waalse krant L’Avenir plaatste ze de volgende dag groot op haar voorpagina, met als kop: ‘Charles antwoordt, Bart leest de krant’. Voor heel wat Franstaligen was het de zoveelste provocatie van De Wever, een uiting van misprijzen en een gebrek aan solidariteit met de premier.

In werkelijkheid was de koffiepauze van de N-VA-voorzitter allerminst een berekende zet om de premier voor schut te zetten. Bart De Wever wachtte op een telefoontje van een medewerker, en was die dag uitgerekend in de Kamer om Charles Michel te steunen. Maar dat gegeven ging in de algemene hysterie verloren. Dat komt omdat alles wat De Wever doet – en alles wat De Wever níét doet – aan Franstalige kant met argusogen wordt bekeken. De Franstalige obsessie met De Wever en zijn partij leidt tot extreme staaltjes van hineininterpretieren, en zelfs tot halve complottheorieën. Zo beweren sommige Franstalige volksvertegenwoordigers van de oppositie, in alle ernst, dat de belastinginkomsten met opzet verkeerd worden ingeschat, om het federale beleidsniveau in diskrediet te brengen.

In Vlaanderen zijn de voorbije week twijfels gerezen over de ervaring en de leiderschapskwaliteiten van de premier. Met zijn sneller-dan-verwachte uitweg uit de impasse nam premier Michel de regie wel opnieuw in handen. Slimme zet ook, die zondagse regeringsverklaring: alle ochtendlijke debatprogramma’s moesten ervoor wijken. Maar ook in Franstalig België klinkt steeds nadrukkelijker de vraag: wie is nu eigenlijk de baas? De woordvoerder van de premier moet soms met de handen in het haar zitten vanwege dat hardnekkige beeld van een premier die de speelbal van de Vlamingen is. Een toeschouwer in zijn eigen, door de N-VA gedomineerde regering.

Han Renard

De koffiepauze van De Wever was géén zet tegen de premier.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content