Charleroi: monsterproces tegen ex-burgemeesters en ex-schepenen start op 9 juni

29/05/15 om 03:08 - Bijgewerkt om 03:08

Voor de correctionele rechter in Charleroi start op 9 juni een megaproces waarin gesjoemel bij de stadsdiensten zal worden beoordeeld. Maar liefst 52 mensen moeten zich verantwoorden, onder wie twee ex-burgemeesters, 14 ex-schepenen, meerdere ambtenaren en enkele bedrijven.

Charleroi: monsterproces tegen ex-burgemeesters en ex-schepenen start op 9 juni

Voormalig burgemeester Jacques Van Gompel (links), met voormalig sportschepen Claude Despiegeleer, tijdens een eerdere rechtszaak © BELGA

Het proces zal worden voorgezeten door rechter Jean-Marc Ruchard uit Bergen.

Het "dossier Ville" zoals de zaak is gedoopt, draait onder meer om vervalste processen-verbaal van gemeenteraden, het vervalsen van begrotingen en andere zaken van gesjoemel bij de stadsdiensten in de periode 1994-2006. Het gaat om de grootste politiek-financiële rechtszaak in Charleroi. Het onderzoek van onderzoeksrechter France Baeckeland vult volgens Sudpresse 78 dozen.

Aanklachten ingetrokken

Tweeënvijftig mensen zijn doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De beschuldigingen gaan van valsheid in geschrifte, corruptie, verduistering van overheidsgeld tot fraude met openbare aanbestedingen. Onder meer de oud-burgemeesters Jacques Van Gompel en Léon Cassaert (allebei PS) moeten zich verantwoorden, net als 14 ex-schepenen, ambtenaren en enkele bedrijven. Aanvankelijk waren 62 mensen in beschuldiging gesteld, maar daarvan werd niet iedereen doorverwezen.

De raadkamer in Bergen besliste ook om sommige aanklachten in te trekken omdat de rechten van verdediging werden geschonden. Dat was onder meer het geval bij ex-burgemeester Van Gompel. De eerste hoorzitting is gepland voor 9 juni, maar dan zal normaliter enkel de agenda van het proces vastgelegd worden.

Van Gompel werd in 2011 veroordeeld tot 18 maanden gevangenis met uitstel voor zijn aandeel in het 'kunstgrasschandaal' van Sporting Charleroi. De club kocht zelf het kunstgras aan, omdat de stad de aankoop niet snel genoeg goedgekeurd kon krijgen. De stad kocht vervolgens tribuneplaatsen aan voor het bedrag van het kunstgras. Hij werd vervolgens kortstondig opgevolgd door Cassaert.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners