Charleroi: ’17-jarige IS-sympathisant’ in gesloten instelling geplaatst

Recente beveiliging aan een winkelcentrum in Charleroi © BELGA

Een 17-jarige jongen uit de omgeving van Charleroi is afgelopen vrijdag in een gesloten centrum geplaatst, omdat hij ervan verdacht wordt publicaties van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te hebben verspreid.

De jongeman werd donderdag door de federale politie opgepakt, zo is uit betrouwbare bron vernomen. Hij zou de afgelopen maanden geradicaliseerd zijn en de ideologie van IS hebben omarmd. Via sociale netwerken toonde hij ook beelden van executies en martelingen die door de terreurgroep werden uitgevoerd. Daarnaast wordt hij er ook van verdacht contact te hebben gehad met IS-strijders in Syrië. Hij wordt voor twee maanden in een gesloten centrum geplaatst. Die periode kan later nog verlengd worden, maar dat zal van de resultaten van het onderzoek afhangen.

Paintball

De verdachte is de neef van Samir Chafik, die in oktober al gearresteerd werd op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Chafik zou jihadisten gerekruteerd hebben en wordt er ook van beschuldigd hen te hebben opgeleid in een bos in Fleurus. Zelf geeft hij toe aangetrokken te zijn door de IS-ideologie, maar hij beweert enkel paintball te hebben gespeeld in het bos.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content