Chaos dreigt bij Limburgse OCMW’s

© Belga
Elisabeth Ackaert

De verkiezingen voor OCMW-raden dreigen in 13 van de 44 Limburgse gemeenten ongeldig verklaard te worden. Dat vernam Knack.be. Als dat effectief gebeurt, kunnen er in de OCMW’s andere partijen in de meerderheid zijn dan in de gemeenteraden. En dat kan leiden tot onbestuurbaarheid.

Hoewel in alle gemeenten en steden de gemeenteraadsleden er intussen hun eerste weken hebben opzitten, zijn de verkiezingen van 14 oktober nog niet overal ter lande afgehandeld. De leden voor de Raad voor Maatschappelijk Werk, de OCMW-raad dus, zijn nog niet overal zeker van hun zitje. En in de provincie Limburg dreigt daar het schoentje te knellen.

Volgens het ambtshalve onderzoek van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in die provincie zijn in 13 van de 44 Limburgse steden en gemeenten de voorgedragen OCMW-lijsten mogelijk niet geldig. Dat is bijna in één gemeente op drie.

Leden van de OCMW-raad werden niet tijdens de lokale verkiezingen rechtstreeks door de stembusgangers verkozen. Zij horen door de nieuwe gemeenteraadsleden aangeduid te worden, en dat op de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Het is dus één van de eerste taken van kersvers gemeenteraadsleden.

Voorwaarden geschonden
OCMW-voordrachtakten moeten, net zoals de voordracht van burgemeesters en schepenen, de nodige handtekeningen verzamelen. En tot daar loopt het bij alle steden en gemeenten in principe vlot. Maar, net als op de kandidatenlijsten van de verkiezingen, moeten er zowel mannen als vrouwen voorgedragen worden om het in OCMW te zetelen. Het OCMW-decreet legt geen exacte quota of percentages op wat betreft gendergelijkheid. Op de akte die voorgelegd wordt voor het OCMW moet dus minstens één man of één vrouw staan.

Bovendien hoort er voor elke kandidaat minstens één opvolger aangeduid te worden. Een opvolger kan zowel aangeduid worden voor meerdere kandidaten. Of iemand die effectief in de OCMW-raad wil zetelen kan zich ook als kandidaat voorstellen voor een ander effectief kandidaat-lid. Maar er hoort wel een duidelijke en volledige lijst opvolgers voorgelegd te worden. En net bij die twee voorwaarden loopt het in 13 steden en gemeenten mis.

In drie gemeenten bestaat de voorgedragen akte door een partij of kartel voor het OCMW enkel uit mannen of vrouwen, in negen gemeenten zijn er voor één of meerdere kandidaten geen opvolgers aangeduid. En in Riemst, thuishaven van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans, zijn er enkel mannen voorgedragen om het OCMW te besturen én heeft een kandidaat geen opvolger. Andere ‘probleemgemeenten’ zijn onder andere Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, Neerpelt en steden Tongeren en Hasselt.

Onbestuurbaarheid

Incorrecte lijsten mogen niet meer gecorrigeerd worden en zijn bovendien onontvankelijk. Als de Raad voor Verkiezingsbetwistingen daadwerkelijk beslist om deze OCMW-verkiezingen niet geldig te verklaren, riskeren die partijen de kans aan zich te zien voorbij schieten om zes jaar lang verkozenen in het OCMW te hebben. En dat kan ertoe leiden dat minderheidspartijen het gros van de OCMW-raadsleden mogen leveren, maar in de gemeenteraad op de oppositiebanken zitten, wat nefast is voor de bestuurbaarheid van die steden en gemeenten. Bovendien kan dat ervoor zorgen dat een OCMW-voorzitter van een andere politieke kleur in het schepencollege komt.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen keurde alvast de OCMW-verkiezingen in 31 Limburgse gemeenten, waar de voordracht correct gebeurde, goed. Over de steden en gemeenten waar fouten werden gemaakt, zal de Raad zich nu beraden. Hun uitspraak wordt maandag verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content