Chaos compleet in Wetteren: geëvacueerden kunnen nog niet terugkeren

© Belga
Simon Demeulemeester

De bewoners van Wetteren die afgelopen weekend of maandag geëvacueerd werden, kunnen dinsdag nog niet terug naar huis, meldt het crisiscentrum.

De bewoners van Wetteren die afgelopen weekend of maandag geëvacueerd werden, kunnen nog niet terug naar huis, meldt het crisiscentrum. ‘Het is niet haalbaar om vandaag de nodige controlemetingen uit te voeren in hun huizen.’

De bewoners van twee straten in Wetteren die maandag terug konden naar hun woningen, werden dinsdagmorgen toch opnieuw geëvacueerd. Dat bevestigt gouverneur Jan Briers: ‘We zijn overgegaan tot nieuwe evacuaties omdat wij in de rioleringen opnieuw een hoge hoeveelheid gas hebben vastgesteld.’

Maandagavond werden ook al toxische stoffen gemeten in enkele woningen in de straten Scheldedreef, Scheldekaai en Aard. Daardoor konden 150 bewoners nog niet terug naar huis. Van de 300 bewoners die wel terug thuis de nacht konden doorbrengen, wordt een deel momenteel toch opnieuw geëvacueerd. Het gaat om bewoners van de Warandelaan en de 18 augustuslaan, zegt gouverneur Jan Briers op de VRT-radio. Hij is opnieuw ter plaatse. Ook werden alle Oost-Vlaamse brandweerkorpsen naar Wetteren teruggeroepen.

“Omdat wij in de rioleringen opnieuw een hoge hoeveelheid gas hebben vastgesteld, zijn we weer beginnen evacueren. Er zou sprake zijn van een oud rioolsysteem, waarover Aquafin ons niets had gezegd en waarlangs insijpeling mogelijk was.”

Toch nog acrylonitril in riolering

Uit metingen bleek dat er toch nog acrylonitril in de riolering aanwezig is. “Dinsdag om 7 uur zijn er hoge concentraties toxische stof gemeten aan een riooldeksel op de hoek van de Achttien Augustuslaan en de Warandelaan. Er is een nieuwe evacuatie gestart van zodra duidelijk was dat een evacuatie geen extra gevaar opleverde voor de betrokkenen. Momenteel wordt onderzocht hoe de stof op die plaats is terechtgekomen. Vermoedelijk is er een verband met een oud rioleringsstelsel. De riolering wordt afgedamd om verdere verspreiding te vermijden”, meldt het gemeentebestuur van Wetteren.

Briers: ‘Nog geen gifdampen gemeten, maar we nemen geen risico’s’

Briers zei nog dat voorlopig geen mensen meer onwel zijn geworden, maar hij benadrukt dat ze geen risico’s willen nemen: “In de huizen en in de grond werden voorlopig geen gifdampen opgemeten, toch gaan we snel evacueren. We willen geen risico’s nemen, het gaat ten slotte om mensenlevens.”

In Wichelen vindt nu een nieuwe coördinatievergadering plaats op het crisiscentrum. In de school Mariagaard wordt opnieuw alles gereed gemaakt door het Rode Kruis om omwonenden op te vangen. Er is volgens de VRT al een persoon aanwezig.

1 dode, 33 gewonden, 500 geëvacueerd

In totaal werden 500 mensen geëvacueerd. De balans van het treinongeval in Wetteren is door gouverneur Jan Briers en burgemeester Alain Pardaen bijgesteld naar 1 dode en 33 gewonden. De goederentrein ontspoorde zaterdagochtend rond 2.30 uur aan de spoorwegtunnel in de Victor Van Sandelaan. Drie wagons vlogen in brand en er waren ook ontploffingen. De brandende wagons bevatten de giftige stof acrylnitryl. Tijdens het blussen werden op enkele plaatsen in de riolering en bovengronds toxische waarden gemeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content