CGKR wil actie tegen discriminatie uitzendsector

15/09/10 om 21:28 - Bijgewerkt om 21:28

Directeur Jozef De Witte wil dat er wordt opgetreden tegen de discriminatie van allochtonen.

Zowel de politici als het gerecht, de sociale inspectie en de uitzendsector moeten dringend actie ondernemen tegen de discriminatie van allochtonen bij de selectie van uitzendkrachten. Dat zegt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR).

Aanleiding is een undercoverreportage van het VRT-programma 'Volt', waaruit blijkt dat uitzendkantoren ingaan op de expliciete vraag van klanten om allochtone uitzendkrachten uit te sluiten. Bij zes van de acht geteste uitzendkantoren was dat het geval.

CGKR-directeur Jozef De Witte wil dat de uitzendsector zelf, maar ook de sociale inspectie, het gerecht en de politiek dringend ingrijpen. 'De uitzendsector moet nu eindelijk zelf controleren wat er in de sector gebeurt en zware sancties nemen tegen die uitzendbedrijven die de stiel blijven bederven', aldus De Witte.

Achtenveertig dossiers sinds 2009

'De inspectiediensten moeten een prioriteit maken van de controle op uitzendarbeid, net zoals het gerecht en de politici die manifeste inbreuken niet meer door de vingers mogen zien'.

Het centrum zegt niet verbaasd te zijn over het resultaat van de reportage. Het opende sinds begin 2009 immers 48 nieuwe dossiers waarin sprake zou zijn van discriminatie in hoofde van een uitzend- of selectiekantoor, al dan niet in opdracht van de werkgever.

Onze partners