CGKR klaagt racisme op Facebook aan

18/09/12 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding heeft een klacht ingediend wegens racisme op Facebook.

CGKR klaagt racisme op Facebook aan

© Reporters

Het CGKR heeft een klacht ingediend bij het parket van Antwerpen wegens racistische Facebook-pagina's. 'Het internet is géén vrijplaats. Daar gelden dezelfde wetten als in de rest van de samenleving. Het enige verschil is de anonimiteit die online heerst: men is wie men wil zijn', zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. Door de anonieme sfeer op het internet gaat het om een klacht tegen onbekenden. Het Centrum vermoedt dat de verschillende pagina's door eenzelfde moderator beheerd worden, maar kan zijn vermoedens niet hard maken.

De afgelopen maanden is het aantal meldingen bij het CGKR over haatpagina's op Facebook toegenomen. De meldingen spitsen zich grotendeels toe op eenzelfde soort: haat tegenover de moslimgemeenschap. Met namen als 't Is altijd iets met de islam en Pret met Mohammed verkondigen de moderatoren van de pagina's hun boodschap. 'Eerst passen we de notice and take down-strategie toe', vertelt Jozef De Witte. 'Dat wil zeggen dat we de moderatoren vriendelijk verzoeken hun activiteiten te stoppen en de boodschappen weg te halen. Wanneer dat niet gebeurt, ondernemen we verdere stappen. Daarmee vermijden we dat in afwachting van een proces de boodschap twee à drie jaar online kan blijven. Dat kan niet de bedoeling zijn.'

Het federale parlement heeft met de antidiscriminatiewet besloten dat aanzetten tot geweld, haat en discriminatie verboden is. Het Centrum trekt een lijn tussen waar de mening eindigt en het aanzetten tot haat en discriminatie begint. 'Discriminatie is altijd tegenover een persoon of groep, nooit tegenover een idee - zoals de islam', legt De Witte uit. Het Centrum legt zich dan ook toe op Facebook-pagina's die personen of groepen aanvallen. 'We hebben contact opgenomen met Facebook, maar het verschuilt zich achter het argument "cafépraat". Maar in het café mensen aanzetten tot haat is óók strafbaar', aldus De Witte. In zijn interne code schrijft Facebook dat haatboodschappen niet toegestaan zijn.

Op maandag 24 september vindt in Berlijn de tiende conferentie van International Network against Cyber Hate plaats. Het thema van de conferentie is 'Oog in oog met onlinehaat: hoe een beter internet promoten'. De haatpagina's op Facebook staan op het programma. (CS)

Onze partners