CETA: nog geen intra-Belgisch akkoord maar ‘de sfeer is goed’

Waals minister-president Paul Magnette © BELGA

De verschillende regeringen in dit land hebben na overleg nog geen akkoord bereikt over CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Donderdag om 10 uur vergaderen ze verder. De cdH ligt nog dwars.

Dat werd rond 23 uur bekend.

Er was een tekst klaar waarover vanaf 21 uur onderhandeld werd. Die tekst wil België bij het vrijhandelsakkoord voegen om een aantal zaken uit te klaren.

Eerst werd gedacht dat het vrij snel kon gaan, maar na twee uren gingen de partijen zonder akkoord uit elkaar. Ze komen donderdagochtend terug samen.

De sfeer aan tafel was volgens een aantal deelnemers goed. De onderhandelingstekst is “gestabiliseerd” maar er zijn nog juridische verduidelijkingen nodig, zo vernam Belga. Technische teams zullen in de loop van de nacht verderwerken.

“We zetten de werkzaamheden verder”, aldus Rudy Demotte, minister-president van de Waals-Brusselse Federatie. “We hebben informatie die vannacht geverifieerd moet worden”.

“Er rest nog werk”, zei ook Oliver Paasch, minister-president van de Duitse gemeenschap. Maar “we hebben veel vooruitgang geboekt en een akkoord is dichtbij”.

De PS zou willen landen, maar de christendemocratische cdH ligt nog steeds dwars, aldus Belga.

Landbouw

“Het is tijd voor België om te tonen dat het een gemeenschappelijk standpunt kan innemen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voor aanvang.

Het grootste struikelblok voor Wallonië vormen de passages rond landbouw. Zo wil de Waalse regering een clausule inbouwen die toelaat in te grijpen als een product de markt dreigt te overspoelen of te verstoren.

Volgens de voorliggende tekst zou Europa na ondertekening van het CETA-akkoord een jaar de tijd krijgen om op papier te zetten wat wordt verstaan onder marktverstorend.

Trudeau komt niet

Donderdag om 10 uur vindt een nieuwe bijeenkomst plaats in de Lambermont.

Nauwelijks een uur later start de vergadering van de ambassadeurs bij de Europese Unie. “Donderdag het akkoord met Canada ondertekenen zal niet lukken, maar ik heb er vertrouwen in dat we Belgische overeenstemming zullen vinden”, aldus Paasch.

Premier Charles Michel heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al op de hoogte gebracht van de jongste ontwikkelingen. Volgens de Canadese media zou premier Justin Trudeau hoe dan ook op het vliegtuig stappen om donderdag in Brussel te zijn, maar dat werd later officieel ontkend.

(Belga/RR)

Partner Content