Centrale databank voor diploma's gelanceerd

22/01/13 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Vlaanderen heeft vanaf nu een eigen databank waarin alle informatie staat over behaalde diploma's, getuigschriften en ervaringsbewijzen. Dat moet de papierrompslomp bij solliciteren eenvoudiger maken.

Centrale databank voor diploma's gelanceerd

© Thinkstock

LED, heet het nieuwe initiatief, of de Leer- en Ervaringsbewijzendatabank. De splinternieuwe database bundelt alle behaalde diploma's en getuigschriften en maakt die digitaal consulteerbaar. Dat moet leiden tot minder papierwerk voor sollicitanten, personeelsdiensten en de Vlaamse Dienst Arbeidsbemiddeling (VDAB).

In de databank kunnen secundaire scholen, hogescholen, universiteiten en opleidingscentra gegevens toevoegen over behaalde attesten, diploma's, certificaten en soortgelijken. De LED kan dan geconsulteerd worden via een elektronische identiteitskaart of een token.

Technische obstakels

De LED gaat op dit moment tot tien jaar terug in de tijd. Door "technische obstakels" is het momenteel niet mogelijk om verder terug te gaan in de tijd, maar het is wel de ambitie van de databank om uit te breiden en alle opleidingsgegevens te bundelen. Zo wil de database uitgroeien tot het "centrale verzamelpunt van alle behaalde kwalificatiebewijzen", klinkt het bij de bevoegde ministers Pascal Smet (Werk, sp.a) en Philippe Muyters (Werk, N-VA).

Win-winVolgens de twee ministers is het initiatief een win-winsituatie voor zowel werknemer, werkgever en de overheid. Schoolverlaters en sollicitanten hoeven de papieren niet mee te sleuren bij sollicitaties of bij een inschrijving bij de VDAB. Overheden en werkgevers kunnen dan weer vlot informatie opvragen over opleidings- en diplomagegevens. Volgens Pascal Smet helpt de databank bovendien om de competenties van de Vlaamse werknemers in kaart te brengen. "Het helpt het beleidsdomein Onderwijs om de studieloopbanen van de laatste tien jaar in kaart te brengen."

Meer informatie valt te vinden op de website van het Vlaamse departement Onderwijs. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners