Celstraf dreigt voor oplichter Eric Van de Weghe

24/01/12 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Belandt de onverbeterlijke oplichter Eric Van de Weghe bij zijn volgende veroordeling eindelijk in een Belgische cel?

Het verslag van het bezoek dat de consul van de Belgische ambassade in Moskou op 8 december 2009 aan de net in de gevangenis opgesloten oplichter Eric Van de Weghe bracht, is hilarisch.

Van de Weghe presenteert zich als een slachtoffer van Knack, want het zou de schuld van Knack geweest zijn dat de Russen hem hadden gearresteerd, omdat de Braziliaanse autoriteiten een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem hadden uitgevaardigd, op beschuldiging van vrouwenhandel. Hij had met enkele Braziliaanse 'ondernemers' wat feestjes voor rijke Russische zakenlui georganiseerd, die waren opgeluisterd door sambadanseressen en mannequins. Bleken die Brazilianen toch wel pooiers te zijn zeker! De arme Van de Weghe was erin geluisd.

Hij had nochtans ervaring in deze business, want hij was mee verantwoordelijk voor het ontslag van de vorige Belgische ambassadeur in Moskou, nadat de man hem in al zijn naïviteit visa had bezorgd voor Thaïse masseuses die hij nodig had voor een feest van zijn rijke Russische broodheer Suleiman Kerimov in Zuid-Frankrijk. Het waren waarschijnlijk rijke Russen die ervoor zorgden dat Van de Weghe een dikke maand na zijn arrestatie zonder gevolg werd vrijgelaten.

In zijn gesprek met de consul gaf hij toe dat hij in België enkele veroordelingen had opgelopen, maar uitsluitend in financiële affaires, en hij was tegen die straffen in beroep gegaan. Hij is sinds 2000 inderdaad al minstens drie keer tot een celstraf veroordeeld, maar hij heeft (behoudens enkele weken in voorhechtenis) nooit één dag van zijn straffen uitgezeten.

Benoît de Bonvoisin
Daar komt eind januari misschien verandering in, want in principe doet het Brusselse Hof van Beroep dan uitspraak over een van zijn veroordelingen (als de zaak tenminste niet wordt gehinderd door het gegeven dat het dossier gedeeltelijk vernietigd is als gevolg van de brand die er in het gerechtsgebouw gewoed heeft). De zaak gaat ver terug in de tijd, tot de dagen dat de beruchte baron Benoît de Bonvoisin het land bezighield. Van de Weghe zou zich voorgedaan hebben als een agent van een Amerikaanse inlichtingendienst, en zou de Bonvoisin meer dan driehonderd valse documenten geleverd hebben, waarmee hij enkele magistraten en hoge ambtenaren in diskrediet kon brengen. Hij zou daarvoor destijds 1,5 miljoen Belgische frank ontvangen hebben.

Op 10 november 2009 werd hij daarvoor in eerste aanleg tot zes maanden gevangenis veroordeeld. Uit de rechtszaak die de Bonvoisin tegen de Belgische staat heeft aangespannen, en die recent nieuw leven is ingeblazen door een voor de toenmalige Staatsveiligheid vernietigend rapport van het Comité-I dat de inlichtingendiensten controleert, blijkt dat de baron ervan uitgaat dat Van de Weghe door Belgische agenten was uitgestuurd om hem met die valse documenten in de val te laten lopen.

De Bonvoisin is ondertussen niet meer in staat om normaal te communiceren, na een zware beroerte. Jammer, want hij heeft jarenlang regelmatig gezorgd voor animositeit in het Belgische staatshuishouden. (DDR)

Onze partners