CdH wil nieuwe steden bouwen in Wallonië

19/02/14 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:27

CdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft al een eerste mogelijke locatie voor een soort van 'La Louvière-la-Neuve' voorgesteld.

CdH wil nieuwe steden bouwen in Wallonië

Benoît Lutgen © Belga

CdH-voorzitter Benoît Lutgen pleit voor de bouw van een aantal nieuwe steden in Wallonië. Hij heeft al een eerste mogelijke locatie voorgesteld: een verlaten industrieel gebied van 100 tot 150 hectare tussen La Louvière en Houdeng-Goegnies. Lutgen ziet dat als een "La Louvière-la-Neuve", met 5.000 woningen, scholen, crèches, rusthuizen, vrijetijdsinfrastructuur en bedrijventerreinen.

Lutgen schat de kostprijs van zo'n project op 1,5 miljard euro, waarvan een vijfde door de overheden zou moeten worden betaald. De woningprijzen zouden er rond de 200.000 euro draaien.

Verwachte bevolkingsgroei

Het voorstel van Lutgen voor de bouw van nieuwe steden moet een antwoord bieden op de verwachte bevolkingsgroei in Wallonië. Tegen 2030 zou het zuidelijkste gewest van ons land er 330.000 inwoners bij krijgen. De cdH-voorzitter wil dat de volgende Waalse regering de bouw van nieuwe steden in haar regeerprogramma opneemt.

De cdH-voorzitter heeft nog acht andere plaatsen in Wallonië opgelijst waar hij gelijkaardige projecten mogelijk acht. Die stelt hij de komende weken voor. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners