CdH wil af van PS: DéFi eist dat Milquet en De Decker (MR) opstappen

Olivier Maingain (Défi). © BelgaImage

De partij DéFI eist dat PS, MR en cdH onmiddellijk de nodige maatregelen nemen om de mensen uit de partij te zetten die een verantwoordelijkheid dragen in de schandalen die geleid hebben tot de huidige crisis in de Franstalige politieke wereld.

Dat is dinsdagmiddag beslist op een vergadering van de parlementsleden van DéFI. Voor partijvoorzitter Olivier Maingain is dat een voorafgaandelijke voorwaarde om nieuwe coalitieonderhandelingen te voeren.

Maingain liet ook verstaan dat DéFI erg hoge eisen zal stellen met betrekking tot mandaten, vergoedingen en transparantie. In afwachting moet de Brusselse regering – de enige waar DéFI vandaag deel van uitmaakt – blijven besturen om stilstand te vermijden, stelde hij. De DéFI-voorzitter citeerde na afloop van de vergadering geen namen van mensen die door andere partijen aan de kant geschoven dienen te worden.

Maar op de Franstalige openbare zender RTBF had hij het tijdens het middagjournaal over Armand De Decker (MR), die betrokken is bij het dossier Kazachgate, en Joëlle Milquet (cdH), die als minister moest aftreden omdat ze ervan verdacht wordt personeel te hebben aangenomen op haar kabinet dat werd ingezet voor haar verkiezingscampagne. “Het is tijd dat die mensen opstappen. Dat is een onvoorwaardelijke eis”, aldus Maingain, die vond dat het initiatief van cdH “de instellingen schaadt”.

MR neemt afwachtende houding aan

Nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen maandag een oproep gelanceerd heeft om alternatieve meerderheden – dus zonder de PS – te zoeken voor de regeringen van het Waals gewest, het Brussels gewest en de Franse gemeenschap, neemt de MR dinsdag een afwachtende houding aan.

Het is aan het cdH om duidelijk te maken wat het wil, luidt het bij de Franstalige liberalen.

“Wij hebben ons antwoord op de oproep van Lutgen gegeven, het is nu aan hem om duidelijk te maken wat zijn doelstellingen, zijn intenties en zijn project zijn”, klinkt het op het kabinet van voorzitter Olivier Chastel. De MR staat open voor dialoog, maar omdat ze niet zelf “de stekker uittrokken”, vinden de liberalen niet dat het hen toekomt om de partijen bijeen te brengen die die dialoog moeten voeren. Als de PS effectief buitenspel wordt gezet, wordt de MR in Wallonië en de Franse gemeenschap mathematisch noodzakelijk om een alternatieve meerderheid op de been te brengen, maar niet in Brussel. Daar is de sleutelrol eerder voor DéFI weggelegd.

Sinds de verrassende aankondiging van Lutgen heeft Chastel nog geen contact gehad met de cdH-voorzitter, het laatste contact vond in de marge van Lutgens persconferentie van maandag plaats. MR zou graag het standpunt van DéFI kennen, dat zijn parlementsleden dinsdagmiddag bijeenbrengt.

De liberalen kijken ook uit naar de voorstellen van Ecolo rond politiek en ethiek. Die voorstellen zijn voor woensdag aangekondigd. “We zitten nu in een fase van temporisering en observatie. We gaan ons nu niet blind smijten, we nemen de tijd om na te denken”, aldus een MR-bron. Gevraagd naar de contacten die worden gelegd, kreeg Belga van het cdH nog geen antwoord.

Partner Content