CdH-voorzitter wil revolutie in belastingsysteem

11/03/13 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

CdH-voorzitter Lutgen wil en fiscale revolutie zien in ons land. Volgens de christendemocraat moet er dringend werk worden gemaakt van structurele maatregelen om de fiscaliteit aan te pakken. Ook Didier Reynders krijgt een sneer uit de pan.

CdH-voorzitter wil revolutie in belastingsysteem

© Belga

CdH-voorzitter Benoît Lutgen pleit in Le Soir voor een "fiscale revolutie". Zijn partij wil het tarief voor de vennootschapsbelasting terugbrengen van 34 naar 24 procent. Hij wil ook het systeem van de notionele intrestaftrek herzien. Lutgen vreest dat heel wat bedrijven pas van die aftrekmogelijkheid gebruik gaan maken eens de economie opnieuw aantrekt en dat dit op de overheidsinkomsten gaat wegen.

Lutgen zegt ook "triest" te worden van het spierballengerol tussen zijn coalitiepartner PS en MR als het over de begrotingscontrole gaat. Lutgen wil dat er op begrotingsvlak werk gemaakt wordt van structurele maatregelen en dat de "zware en complexe" fiscaliteit aangepakt wordt. "Ons fiscaal systeem is onbegrijpelijk, onleesbaar, onrechtvaardig en inefficiënt. Het is het resultaat van twaalf jaar beleid op Financiën", sneert hij richting MR-vicepremier Didier Reynders, die twaalf jaar minister van Financiën was.

Lekkend belastingssysteem

De notionele intrestaftrek noemt Lutgen de ultieme "bandenpleister" van ons "langs alle kanten lekkende" belastingsysteem. Bedrijven kunnen immers hun aftrekken opsparen wat zorgt voor een miljardenstock aan minderinkomsten voor de belastingen.

Lutgen pleit ervoor dat ons land zich dit jaar aan het tekort van 2,15 procent van het bruto binnenlands product houdt, maar een begrotingsevenwicht tegen 2015 verdedigt hij niet. "Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk onder de twee procent duiken, dan krijgen we opnieuw zuurstof". (Belga/EA)

Onze partners