cdH over muur Moeskroen: 'Privacy van woonwagen- en buurtbewoners beschermen'

18/05/15 om 20:23 - Bijgewerkt om 20:23

Voorzitter van cdH, Benoit Lutgen, heeft zich uitgesproken tegen de 'valse berichten en excessieve vergelijkingen' van Ecolo over de bouw van een muur tussen Moeskroen en woonwagenbewoners op Frans grondgebied.

cdH over muur Moeskroen: 'Privacy van woonwagen- en buurtbewoners beschermen'

Benoît Lutgen © Belga

CdH-voorzitter Benoit Lutgen is ontstemd over de "valse berichten en excessieve vergelijkingen" van Ecolo over de geplande bouw van een muur tussen Moeskroen en het Franse Wattrelos, waar men een opvangplaats voor woonwagenbewoners wil aanleggen.

'Privacy beschermen'

In navolging van cdH-burgemeester Alfred Gadenne beklemtoont Lutgen in een mededeling dat de muur enkel op Frans grondgebied gelegen zal zijn en dat het bestuur van Moeskroen niets met de beslissing te maken heeft. "Ter informatie van de covoorzitters van Ecolo: een Belgische burgemeester kan niet beslissen over projecten op buitenlands grondgebied", aldus de cdH-voorzitter.

Lutgen wijst er overigens op dat de muur "de privacy van woonwagenbewoners en buurtbewoners moet beschermen". "Net zoals voor eender welke camping of project geldt dat het respect voor het private leven een belangrijk element is. Sommige vertegenwoordigers van de woonwagenbewoners hebben zich overigens voor deze bescherming uitgesproken."

'Banalisering van de feiten'

Dat Ecolo de muur vergelijkt met de Berlijnse Muur of muren in het Midden-Oosten vindt Lutgen dan ook "excessief" en een "banalisering van deze feiten". Eerder op de dag hadden de groene covoorzitters Zakia Khattabi en Patrick Dupriez zwaar uitgehaald naar de geplande bouw. Volgens hen druist het helemaal in tegen het humanisme dat cdH zo dierbaar is. "Het humanisme van cdH is tegen een muur gelopen", klonk het. Ecolo riep Lutgen ook op om de beslissing te veroordelen.(Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners