CDH: 'MR wil N-VA enkel lossen als ze grootste wordt, wij in elk geval'

29/04/14 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:06

CDH relativeert de exclusieven die de MR tegen de N-VA stelt. 'Ze willen zich enkel loskoppelen van N-VA indien MR de grootste partij is. Wij doen dat in eender welke hypothese.'

CDH: 'MR wil N-VA enkel lossen als ze grootste wordt, wij in elk geval'

© Belga

'Zoals we steeds hebben gezegd, zal het CDH in eender welke hypothese alles in het werk stellen opdat N-VA geen deel zal uitmaken van de federale of Brusselse regering'. Dat zeggen de Franstalige humanisten in een reactie op het standpunt van de MR dat de Franstalige liberalen geen regering zullen vormen met de N-VA indien ze na 25 mei aan zet zijn.

Het CDH relativeert de draagwijdte van de verklaringen van vicepremier Didier Reynders en zijn voorzitter Charles Michel en bestempelen die als een 'nep-goede verrassing'. De uitspraken van de liberalen zijn een 'onaangename' verrassing omdat 'ze zich enkel willen loskoppelen van N-VA indien de MR de grootste partij is', merkt het CDH op. De partij van voorzitter Benoît Lutgen herinnert eveneens aan eerdere uitspraken van Reynders waarbij hij zich afvroeg waarom N-VA geen deel zou kunnen uitmaken van de federale regering terwijl de partij gemeenten en provincies bestuurt en waarom Bart De Wever geen premier zou kunnen zijn als hij nu burgemeester van Antwerpen is.

Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) is de uitspraak van Michel vooral te lezen als een positionering tegenover de PS van Elio Di Rupo. Op Radio 1 zei Devos dat MR niet voor 'slechte Franstalige' wil versleten worden.

Onze partners