'CDH en MR zijn nog niet klaar voor De Wever'

17/06/14 om 07:30 - Bijgewerkt om 07:30

CDH wacht op een definitief akkoord met de PS in Brussel en Wallonië, MR is nog kwaad op de CDH. Daarom belooft de formatie nog complex te worden, zegt ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CDH).

'CDH en MR zijn nog niet klaar voor De Wever'

Koen Geens (CD&V) en Didier Reynders (MR) © BELGA

Informateur Bart De Wever (N-VA) vraagt vandaag wellicht een derde speelhelft voor zijn opdracht aan koning Filip. Dat zou er op wijzen dat hij nog hoop heeft om zijn centrumrechtse regering zonder PS, maar met CDH, MR en CD&V te vormen.

Die regeringsvorming belooft complex te worden, schrijft ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) echter op zijn blog.

Bart De Wever (N-VA) en Benoît Lutgen (CDH)

Bart De Wever (N-VA) en Benoît Lutgen (CDH) © Belga

Ook hij denkt dat de knoop vooral in Franstalig België ligt, onder meer bij zusterpartij CDH. 'De CDH kan moeilijk snel beslissen, al was het maar omdat zij liefst een meer definitief akkoord wil met de PS voor de Waalse en Brusselse Regering.'

'Waalse partners zijn er nog niet klaar voor'

En ook de relatie met de mogelijke Franstalige coalitiepartner MR staat op een laag pitje, weet Geens.

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR)

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © Belga

'De MR is van haar kant nog een beetje boos op de CDH omdat zij onderhandelingen heeft aangevat in Wallonië met de PS, en in Brussel met de PS en het FDF. Dus de partners voor een centrumrechtse coalitie in Wallonië zijn er zelf nog niet helemaal klaar voor.'

Waarop het etherisch klinkt: 'Il faut le temps qu'il faut, et il faut laisser le temps au temps.'

Onze partners