CD&V zegt geen nee tegen indexsprong

10/10/13 om 19:51 - Bijgewerkt om 19:51

CD&V blijft gekant tegen een verlaging van de btw op elektriciteit, een voorstel van SP.A dat volgens Elio Di Rupo niet helemaal van tafel is. De partij ziet eerder heil in een indexsprong.

CD&V zegt geen nee tegen indexsprong

Raf Terwingen © BELGA

CD&V ziet een indexsprong als een optie om de competitiviteit van de bedrijven te vergroten. Dat heeft Kamerfractieleider Raf Terwingen gezegd in "Villa Politica".

Op 6 november komen alle regeringen van het land samen om te spreken over een gezamenlijk concurrentieplan. Dan komt een mogelijke indexsprong wellicht opnieuw op tafel.

Een btw-verlaging op energie wil CD&V niet. "Een indexsprong is iets dat al op tafel heeft gelegen en telkens opnieuw terugkomt", zegt Terwingen. Dat de partij echt pleit voor de maatregel, zegt hij niet met zoveel woorden.

Loonhandicap

"Voor ons komt het erop neer om met duidelijke cijfers en bepaalde modellen te komen tot jobcreatie. Dat is het belangrijkste en dat doe je door de loonhandicap weg te nemen. De indexsprong is dan eventueel een element voor ons.

" Een indexsprong betekent dat de indexering van de lonen één keer wordt overgeslagen. Op die manier verbetert de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven. Maar de lonen van de werknemers worden dus niet aangepast aan de stijgende levensduurte, de vakbonden hebben zich dan ook altijd fel verzet tegen de maatregel. Ook de socialistische partijen stonden in het verleden altijd weigerachtig tegenover het idee. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners