CD&V wil snoeien in zomervakantie: 'Het wordt druk op Zaventem'

02/05/13 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:25

De onderwijsspecialist van Knack, Patrick Martens, over de wenselijkheid en haalbaarheid van een ingekorte zomervakantie van zes weken zoals CD&V voorstelt.

Een opvallend onderwijsvoorstel van CD&V: de partij wil de zomervakantie inkorten tot zes weken, uit pedagogische overweging. "In de huidige twee maanden durende vakantie missen de sterke leerlingen uitdaging, terwijl de minder sterke kinderen een achterstand oplopen", zo argumenteert CD&V.

Het nieuwe voorstel maakt deel uit van een aantal nieuwe standpunten, waaronder ook het verplicht maken van het kleuteronderwijs vanaf vier jaar. Eind dit jaar, na een uitgebreide dialoog met leden en experts, moeten deze voorstellen leiden tot het CD&V-programma voor de Vlaamse en federale verkiezingen, in het voorjaar van 2014.

Wij vroegen de onderwijsspecialist van Knack, Patrick Martens, naar zijn mening over de wenselijkheid en haalbaarheid van een zomervakantie van zes weken.

Wat vindt u van het voorstel om de zomervakantie met twee weken in te korten? Patrick Martens: 'Als het, zoals de CD&V aanhaalt, is om de sterkere kinderen meer te prikkelen en zwakkere leerlingen niet te veel achterstand te laten oplopen, dan lijkt mij dat nogal vreemd om dat aan te pakken met een kortere vakantie. Dat is iets wat de school vanuit een meer structurelere aanpak moet oplossen. Iedereen is het er ondertussen over eens dat geen enkele leerling gelijk is. Dat blijkt ook uit het Grote Rectorendebat deze week in Knack. De zogenaamde 'modale leerling' bestaat niet. Er heerst in het onderwijs een immense verscheidenheid, niet alleen in kleur, maar ook wat capaciteiten, interesses en talenten van de leerlingen betreft. Dat is waar het onderwijs moet op inzetten en waar de aandacht moet naartoe gaan in de opleiding van toekomstige leerkrachten en de naschoolse opvang van de leerlingen. Een ingekorte zomervakantie zal daar niet veel aan veranderen.

Is het voorstel sowieso haalbaar? Martens: 'Op financieel vlak zal het wel niet veel uitmaken, aangezien leerkrachten tijdens de zomervakantie worden doorbetaald. Mij lijkt het eerder een uitdaging op organisatorisch vlak voor de scholen. Het zal allemaal wat anders moeten georganiseerd worden. Maar een nog groter organisatorisch probleem lijkt het mij voor de ouders van de kinderen. Om de dure en drukke zomerperiode te vermijden, proberen ouders nu al hun vakantie steeds meer te spreiden. En met een zomervakantie van amper zes weken, wordt het ongetwijfeld nog drukker op de luchthaven van Zaventem.'

In hoeverre maakt dit voorstel deel uit van een uitgekiende verkiezingsstrategie?

Martens: 'Dergelijke voorstellen kan je altijd zien in het kader van een strategische campagne. Maar op zichzelf heb ik helemaal geen problemen met een partij, of het nu om de CD&V gaat of een andere partij, die duidelijk zegt waar ze voor staat, los van de verkiezingen. Duidelijke standpunten kunnen het politieke debat alleen maar ten goede komen.' (TE)

Lees meer over:

Onze partners