'CD&V wil robuuste regering mét voldoende samenhang' (Wouter Beke)

01/07/14 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

Informateur Charles Michel (MR) ontving deze voormiddag CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open VLD-voorzitster Gwendoly Rutten. 'Voor Open VLD moet er een regering komen die samenhang vertoont én die de ambitie heeft te doen wat nodig is om de economie te laten groeien', aldus Rutten.

'CD&V wil robuuste regering mét voldoende samenhang' (Wouter Beke)

Wouter Beke (CD&V) en Charles Michel (MR) © BELGA

Een robuuste regering die zorgt voor economische groei en sociale vooruitgang. Ziedaar de federale regering die CD&V gestalte wil zien krijgen. Over welke partijen van die coalitie deel moeten uitmaken, wilde CD&V-voorzitter Wouter Beke zich voor zijn ontmoeting met informateur Charles Michel (MR) niet uitspreken. Zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten wil een regering die samenhang vertoont en de ambitie heeft de economie te doen groeien.

Na de sociale partners en de premier in lopende zaken op zaterdag, en de voorzitters van PS en N-VA op maandag, is het dinsdag de beurt aan een rist andere partijen om bij informateur Michel op de koffie te komen. CD&V-voorzitter Wouter Beke mocht om 9 uur de spits afbijten in het voorzitterschap van de Kamer. Veel inhoudelijke commentaar wilde de voorzitter van de Vlaamse christendemocraten vooraf niet kwijt. Zijn partij is beschikbaar om mee te werken aan een nieuwe federale regering. Of dat een zogenaamde kamikazecoalitie mag zijn, met dus enkel MR aan Franstalige kant, wilde Beke niet kwijt.

"Met wie, dat is aan de informateur om over te onderhandelen", aldus Beke, voor wie het wel om een "robuuste regering" moet gaan "die het programma kan uitvoeren".

Kamikazecoalitie

Voor Open VLD moet er een regering komen die samenhang vertoont en die de ambitie heeft "te doen wat nodig is om de economie te doen groeien", aldus Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Binnen de liberale familie is er over de recepten heel veel samenhang te vinden".

Open VLD komt in beeld binnen een kamikazecoalitie, maar ook binnen een klassieke tripartite. Terwijl de liberalen de voorbije weken geregeld lieten horen dat ze enkel federaal willen meeregeren indien ze ook op Vlaams niveau mee in bad worden genomen door N-VA en CD&V, ontweek Rutten na afloop van haar onderhoud die vraag. "Het ging over de inhoud", luidde het.

Ondertussen zit de informateur rond de tafel met CDH-voorzitter Benoît Lutgen - de man die 'non' zei tegen de informateursnota van Bart De Wever om een centrumrechtse coalitie met N-VA, CD&V, MR en CDH in het leven te roepen. Hij legde vooraf geen verklaringen af. De andere partijen die later op de dag langskomen, zijn SP.A Groen, Ecolo en FDF. (Belga/AVE)

Onze partners