CD&V wil nieuwe regering met PS en N-VA

04/10/10 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Dat zegt de partij in een reactie op het voorstel van de N-VA om vanaf nul te herbeginnen.

CD&V blijft bereid open en constructief mee te werken aan de regeringsvorming en een communautair akkoord, maar de prioriteit blijft de vorming van een nieuwe, volwaardige regering met PS en N-VA. Dat laat de partij maandag weten in een reactie op de politieke situatie.

Partijvoorzitter Wouter Beke zegt er akte van te nemen dat de N-VA zowel qua formule als qua inhoud van nul wil herbeginnen. Volgens Beke blijft CD&V ijveren voor een systeem dat de verschillende overheden meer aanzet tot verantwoordelijkheid en dat een grotere duurzaamheid van de openbare financiën van alle overheden mogelijk maakt. Het eindresultaat moet zijn dat het zwaartepunt bij de deelstaten komt te liggen.

De uittredende regering blijft de lopende zaken op een verantwoordelijke manier afhandelen, aldus Beke. 'Alle mogelijke speculaties daarover zijn niet aan de orde. Voor ons blijft de prioriteit de vorming van een nieuwe, volwaardige regering met PS én N-VA'.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez riep maandag op om te stoppen met stratego spelen. Volgens Gennez liggen er elementen op
tafel lagen waarmee redelijke mensen een compromis zouden kunnen smeden, zowel inzake fiscale autonomie als inzake het versterken van de federale sociale zekerheid.

Gennez stelt vast dat PS en N-VA geen onderhandelaars met een mandaat naar de werkgroep voor de hervorming van de financierinsgwet hebben gestuurd. Voorts hekelt ze dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zich tot 'formateur' heeft uitgeroepen.

Volgens Groen! is het aan N-VA-voorzitter Bart De Wever om een initiatief te nemen om uit de politieke impasse te geraken. Een vraag om medewerking om een tweederdemeerderheid te leveren zal 'grondig' worden geëvalueerd, aldus partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Lees meer over:

Onze partners