CD&V wil Kris Peeters uitspelen tegen Bart De Wever in Antwerpen in 2018

17/11/16 om 04:38 - Bijgewerkt om 09:03

CD&V-Antwerpen draagt vicepremier Kris Peeters unaniem voor als lijsttrekker bij de lokale verkiezingen in 2018. Hij moet dus de uitdager van huidig burgemeester Bart De Wever worden.

CD&V wil Kris Peeters uitspelen tegen Bart De Wever in Antwerpen in 2018

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Dat bevestigt CD&V. De christendemocraten laten weten dat er om 10.30 uur een persconferentie over het nieuws gepland staat. Peeters zelf zal er 'zijn beslissing' toelichten.

Uit de uitnodiging voor de persconferentie blijkt niet duidelijk dat Peeters de voordracht aanvaardt. Op Twitter doet Peeters zelf mysterieus:

Nieuw boegbeeld

De Antwerpse CD&V-afdeling is al een tijd op zoek naar een nieuw boegbeeld om de strijd aan te gaan met N-VA-burgemeester Bart De Wever. Volgens Gazet van Antwerpen werd Peeters woensdagavond formeel gevraagd tijdens het CD&V-partijbestuur, en is de kans dat hij 'ja' zal zeggen groot. De Morgen schrijft dat Peeters de topkandidaat is, maar dat ook Kamerlid Nahima Lanjri en cultuurschepen Caroline Bastiaens kandidaat zijn.

Om de Antwerpse lijst te kunnen trekken zal Peeters wel eerst van Puurs naar Antwerpen moeten verhuizen.

Kingmaker?

Een transfer van Peeters naar Antwerpen is niet zonder risico. In 2014 werd Peeters bij de Vlaamse verkiezingen zwaar verslagen door een ander N-VA-kopstuk, Liesbeth Homans.

Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws uit 2015 komt de CD&V in de stad maar op 7 procent uit. De kans op winst lijkt op basis van deze peiling zeker niet groot, en al zeker niet in een stad waar de partij nooit hoge toppen heeft bereikt.

De Morgen speculeert over een alternatief scenario, waarbij N-VA, of een rechts blok, bij de gemeenteraadsverkiezingen tegenover een rood-groen blok komt te staan. In dat geval kunnen Peeters en de CD&V misschien 'kingmaker' worden, en bepalen wie burgemeester wordt. Gelet op de toegenomen spanning tussen Peeters en de N-VA zou dat nog weleens een interessante keuze kunnen worden. (Belga/RR/KVDA)

Onze partners