CD&V wil dat PS en N-VA eerst plooien gladstrijken

31/08/10 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:10

Partijvoorzitter Wouter Beke vindt dat het eerst aan de twee grootste partijen is om het vertrouwen in de preformatie te herstellen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat N-VA en PS eerst onderling het vertrouwen in de preformatie moeten herstellen. Hij schaart zich daarmee achter het standpunt van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever zei maandagavond dat wat hem betreft de onderhandelingsformule met zeven partijen zijn limieten heeft bereikt.

Hij zou liever de 'laatste loodjes' in de onderhandelingen over de staatshervorming (Brussel-Halle-Vilvoorde, extra financiering voor Brussel, de financieringswet) met Di Rupo afwerken en dan een akkoord daarover voorleggen aan de vijf andere partijen (CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).

CDH-voorzitster Joëlle Milquet liet echter al weten dat ze daar geen voorstander van is. 'Een hervorming met een tweederdemeerderheid moet gebeuren met alle partijen die deel uitmaken van die meerderheid', aldus Milquet.

Inwisselbaar

Maar Beke zei dinsdagmorgen in De Ochtend op Radio 1 dat PS en N-VA nu de draad weer moeten opnemen. 'Als dat niet
gebeurt, zijn alle andere oefeningen heilloos. Alle partijen zijn
inwisselbaar, maar PS en N-VA niet', zo luidde het.

Beke blijft er ook bij dat vooraleer Brussel wordt geherfinancierd er eerst schriftelijke garanties moeten zijn over een herziening van de financieringswet . Dat is ook het standpunt van de N-VA.

De CD&V-voorzitter is wel bereid te praten over een tijdelijke financiering voor Brussel, maar nu al 500 miljoen euro toestaan zonder de nodige garanties of afspraken over responsabilisering kan voor CD&V niet.

Lees meer over:

Onze partners