CD&V wil 6 miljard euro belastingverlagingen

28/02/14 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

CD&V wil voor 6 miljard euro belastingverlagingen doorvoeren en tegelijkertijd 224.000 jobs creëren. Ons land moet over enkele jaren minder loonkosten hebben dan onze buurlanden.

CD&V wil 6 miljard euro belastingverlagingen

Kris Peeters © BELGA

CD&V wil in de vijf jaar na de verkiezingen voor 6 miljard euro aan belastingverlagingen voor werknemers en werkgevers doorvoeren. Dat blijkt uit het langverwachte sociaaleconomisch plan (3D-plan gedoopt) dat de partij voorstelde.

"Hiermee kunnen we 224.000 jobs creëren tegen 2019", maakt Vlaams minister-president Kris Peeters zich sterk. "En dat is nog een conservatieve berekening."

De afgelopen weken trokken Peeters en de kopstukken van de partij langs verschillende bedrijven, scholen en organisaties in alle Vlaamse provincies. Daaruit distilleerden de christendemocraten hun sociaaleconomische agenda die ze na de verkiezingen willen realiseren.

3D: Duidelijkheid, Duurzaamheid en Doelgerichtheid

Het resultaat werd 3D-plan gedoopt: voor Duidelijkheid, Duurzaamheid en Doelgerichtheid. CD&V wil 3 miljard euro vrijmaken voor de verhoging van de belastingvrije som en 3 miljard voor de vermindering van de loonlasten voor bedrijven. Die eerste maatregel wordt weliswaar pas na twee jaar ingevoerd, voordien moet alles worden ingezet op begrotingen in evenwicht. In 2019 moet België door de lastenverlaging competitievere loonkosten hebben dan de buurlanden. De vennootschapsbelasting wordt niet verlaagd, maar de notionele intrestaftrek blijft de komende vijf jaar stabiel als het aan CD&V ligt.

Besparingen

Tegelijk wil de partij extra investeren in onder meer onderwijs (1,3 miljard euro), welzijn (450 miljoen euro) en de volledige toekenning van de welvaartseneveloppes (1,8 miljard euro). Aan de nieuwe bevoegdheden die van het federale niveau naar Vlaanderen worden versluisd wil de partij 2,3 miljard extra spenderen. Het benodigde geld wordt gehaald bij besparingen in de federale en de Vlaamse begroting.

Vlaanderen zal 1,9 miljard besparen, wat in de huidige legislatuur al realistisch is gebleken, zegt Peeters. Het federale niveau moet het met 8 miljard minder kunnen doen, door de stijging van de sociale zekerheidsuitgaven te beperken tot de inflatie plus 0,9 procent, door de budgetten van de departementen te bevriezen en door de besparing die langere loopbanen met zich meebrengen.

Daarnaast wil CD&V inkomsten putten uit een harmonisering van de btw en het gelijktrekken van de accijnzen op benzine en diesel (3 miljard) en bij kleinere maatregelen, zoals een nieuwe verhoging van de accijnzen op tabak (300 miljoen).

Sociaal bloedbad

De overheidsuitgaven nominaal bevriezen op het huidige niveau, zoals N-VA voorstelt, willen de christendemocraten niet. "Dat zou immers betekenen dat de aangroei van het aantal gepensioneerden automatisch zou leiden tot een daling van de pensioenbedragen", stelt de partij. "Niets minder dan een sociaal bloedbad", aldus Peeters. CD&V toont zich bijzonder trots op de geleverde wiskunde-oefening. "Ik heb nog geen enkele andere partij een programma met zoveel cijfers zien presenteren", besluit Peeters. "Ik daag hen allemaal uit." (Belga/EE)

Onze partners