'CD&V-voorstel kindergeld maakt grote gezinnen armer'

19/11/13 om 07:47 - Bijgewerkt om 08:23

Het voorstel van CD&V om elk kind evenveel kindergeld te geven, zou nefast zijn voor grote gezinnen. 'Het kan toch niet dat je gestraft wordt als je voor een kroostrijk gezin kiest', waarschuwt de Gezinsbond.

'CD&V-voorstel kindergeld maakt grote gezinnen armer'

Minister Joke Schauvliege (CD&V) © BELGA

Het voorstel van CD&V om elk kind evenveel kindergeld te geven, dreigt grote gezinnen te verarmen. Dat blijkt uit een simulatie van Het Laatste Nieuws.

"Er moet een gelijkschakeling van de kinderbijslag komen, ongeacht het sociaal statuut van de ouders of de plaats in het gezin", lanceerde CD&V dit weekend.

Uit een berekening op basis van het gemiddelde van de huidige bedragen, blijkt volgens Het Laatste Nieuws dat kleine gezinnen erop vooruitgaan, maar dat families met vier, vijf of meer kinderen zouden inleveren. "En het kan toch niet dat je wordt gestraft als je voor een kroostrijk gezin kiest", waarschuwt de Gezinsbond.

CD&V: 'Niet de bedoeling dat grote gezinnen verarmen'

CD&V reageert dat het niet de bedoeling is dat grote gezinnen verarmen, waardoor er twee andere opties zijn. Als CD&V elk kind het bedrag geeft dat het derde kind vandaag krijgt - 250 euro - gaat niemand erop achteruit, maar dan wordt het systeem onbetaalbaar. Als er toch aangepaste bedragen komen voor grote gezinnen, wordt de belofte van gelijkheid niet ingelost.

Voorlopig is het wachten op concrete cijfers. "Wij hebben ons voorstel alvast wel klaar", zegt de Gezinsbond. "Daarin krijgt in een gezin met drie kinderen iedereen 167 euro, in een gezin met 4 iedereen 189 euro en in een gezin met 5 iedereen 200 euro."

Ook SP.A wil vereenvoudigd kinderbijslagsysteem

Opvallend is dat na CD&V nu ook SP.A pleit voor een vereenvoudigd kinderbijslagsysteem, waarbij elk kind evenveel krijgt.

"Door de complexiteit van de kinderbijslag verliezen we miljoenen euro's", zei SP.A-voorzitter Bruno Tobback in De Ochtend op Radio 1.

"We willen een sterk vereenvoudigd systeem waarbij elk kind hetzelfde bedrag krijgt, onafhankelijk of zijn ouders nu werknemers, ambtenaren of zelfstandigen zijn", aldus Tobback.

Bijkomend bedrag voor lagere inkomens

Het voorstel van SP.A klinkt hetzelfde als dat van de christendemocraten. "Belangrijk is wel dat we bovenop de kinderbijslag nog een bijkomend bedrag willen geven aan de lagere inkomens", verduidelijkt Tobback. "Het is een vergelijkbaar bedrag met het extra geld voor de grotere gezinnen nu, maar dat wordt beperkt tot de gezinnen die het echt nodig hebben."

(Belga/AVE)

Onze partners