‘CD&V verankert de zuil, in de hoop dat ooit de N-VA-storm van Bart De Wever overwaait’

Kris Peeters, Marianne Thyssen en Wouter Beke (CD&V) © BELGA
Simon Demeulemeester

Het pokerspel van CD&V domineert de krantencommentaren. Gaat het echt om inhoud, zoals CD&V zelf zegt, of spelen toch andere motieven mee? ‘CD&V weet telkens weer cruciale slagen thuis te halen en trekt een carré op rond haar belangen’.

De Standaard: ‘Niets is nog uitgesloten: ook afspringen prille Zweedse verbond niet’

In De Standaard schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Sturtewagen dat het spel zodanig ruw gespeeld wordt, dat niets nog uitgesloten is: ‘ook niet het afspringen van het prille Zweedse verbond’. Sturtewagen onderlijnt dat de gretigheid om zonder ‘de eeuwige PS’ te regeren, kleiner is dan de bereidheid ‘om elkaar voor het blok te zetten’. Na CD&V-voorzitter Wouter Beke’s pokerspel, is volgens Sturtewagen het risico toegenomen ‘dat de landing van de Zweedse coalitie nog een tijd op zich laat wachten’.

Wouter Beke spreekt een CD&V-congres toe.
Wouter Beke spreekt een CD&V-congres toe.© BELGA

De Morgen: ‘CD&V weet telkens cruciale slagen thuis te halen’

De Morgen-collega Yves Desmet meent in een uitgebreide analyse dat er één constante is in deze formatie: ‘CD&V weet telkens weer cruciale slagen thuis te halen’. Het weze volgens Desmet duidelijk dat Beke eerst aan de Vlaamse (‘de dubbelslag Onderwijs-Welzijn binnenhalen’), en nu aan de federale onderhandelingstafel (Marianne Thyssen zou als eurocommissaris van Concurrentie dicht op het Arco-dossier zitten) een langetermijnstrategie voert: ‘Telkens opnieuw trekt de CD&V een carré op rond haar belangen en organisaties’. De zuil verankeren, dus, ‘in de hoop dat ooit de N-VA-storm van Bart De Wever overwaait’.

Kris Peeters
Kris Peeters© Belga Image

Het Nieuwsblad: ‘Premier word je, het is geen postje’

Liesbeth Van Impe veegt in Het Nieuwsblad het argument van tafel dat nu eerst over de inhoud wordt gesproken, en dan pas over het premierschap – ‘de postjes’: ‘Het is quatsch eerste klas. Het premierschap is geen postje, premier word je door een regering te vormen’. Van Impe stelt de vraag wie dat nog kan, en wie dat nog wil: ‘De prijs heet hoog te zijn’. De meeste partijen zijn tegenwoordig liever nummer twee, klinkt het in Het Nieuwsblad: ‘De partij die op tafel kan kloppen en de ander het compromis laat zoeken.’

Bart De Wever
Bart De Wever© Belga

Het Laatste Nieuws: ‘Bij Bart De Wever is het vooral van niet willen’

Jan Segers van Het Laatste Nieuws noemt de CD&V slim: ‘Ze hebben Thyssen waar ze moet zitten en Peeters is witgewassen’. Hij kijkt ook naar Bart De Wever, in het licht van de zoektocht naar een premier: ‘Het is bij Bart De Wever niet alleen van niet mogen. Het is vooral van niet willen. Trek daarmee ten oorlog.’

Marianne Thyssen
Marianne Thyssen© BELGA

Gazet van Antwepen: ‘Welke toekomst heeft Peeters nog in politiek?’

In de Gazet van Antwerpen vraagt Paul Guedens zich af of Peeters nog een politieke toekomst heeft: ‘Het lijdt geen twijfel dat de partij hem zal belonen’. CD&V houdt aan deze wending alvast over dat nu het beeld bestaat dat het voor de christendemocraten niet enkel over ‘de postjes’ gaat, maar ook over de inhoud: ‘…en die zou wel eens rijker kunnen zijn zonder dan wel met Peeters’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content