'CD&V, PS en MR speculeren over opvolger Bart De Wever'

24/06/14 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:25

Informateur Bart De Wever heeft nog een dag voor hij opnieuw verslag moet uitbrengen bij koning Filip. Springt Benoît Lutgen of niet, is de hamvraag. Ondertussen speculeert de rest over een eventuele opvolger voor De Wever.

'CD&V, PS en MR speculeren over opvolger Bart De Wever'

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) © BELGA

Morgen brengt informateur Bart De Wever (N-VA) nogmaals verslag uit bij koning Filip. Dan weten we of hij verder kan met zijn gedroomde centrumrechtse coalitie met N-VA, CD&V, CDH en MR. Als hij daartoe kansen ziet, wordt hij wellicht als formateur aangesteld. Veel, zoniet alles, hangt af van het antwoord van CDH-voorzitter Benoît Lutgen. Maakt die zich los van de PS, met wie hij in Wallonië en Brussel in de regering gaat zitten? Of zegt hij neen tegen De Wever? Dan ligt voor die laatste de optie open om met de MR als enige Franstalige partner een regering te vormen. Dat die coalitie al bekend staat als de 'kamikazecoalitie' zegt genoeg over de slaagkansen ervan.

Als De Wever morgen niet aangeduid wordt als formateur, dan zou hij nog even kunnen aanblijven als informateur. Vraag is of N-VA bereid is nog langer te wachten.

Opvolger voor De Wever?

Ofwel krijgt iemand anders het roer in handen. Over wie dat dan zou zijn, daarover zouden de andere partijen al aan het speculeren zijn. PS maakte bij monde van Elio Di Rupo al duidelijk dat het bereid is de tripartite voort te zetten. 'De uittredende regering heeft gewonnen bij de verkiezingen. In elk normaal land zou die gewoon verdergezet worden,' zei hij op RTBF - waar hij overigens hard uithaalde naar de MR, die met N-VA wil regeren (niets echter over CDH, dat nog verregaandere gesprekken voert met De Wever).

CD&V wil niet opnieuw in spreidstand

Volgens De Standaard vindt 'een topper bij d Vlaamse christendemocraten' dat in het geval van een falen van De Wever, de PS de handschoen moet opnemen en die tripartite eens mag proberen vormen. Dat Kris Peeters - die dezer dagen samen zit met N-VA rond de Vlaamse onderhandelingstafel - liet verstaan dat de ferme taal van Di Rupo 'de zaken niet vergemakkelijken', doet twijfelen of CD&V wel echt staat te springen voor dit scenario. Zij willen immers koste wat het kost vermijden om - opnieuw - federale oppositieklappen te krijgen van een N-VA met wie ze in Vlaanderen regeren.

De Standaard schrijft ook dat MR zichzelf geplaatst ziet om een informatieronde te doen. Vast staat dat zij dan Open VLD aan boord nemen. Wat dan weer repercussies heeft in Vlaanderen: Open VLD wil overal meedoen of nergens.

Zowel bij N-VA als CDH, die federaal de dans leiden, houdt men de mediastilte rigoureus in acht. Het is dus wachten op morgen, wanneer Bart De Wever het paleis verlaat, op meer duidelijkheid.

Onze partners