CD&V-politici: ‘Voorstel Turtelboom is politieke inmenging in de rechtsstaat’

© Belga

Rik Torfs, Raf Terwingen en Sonja Becq stellen zich ernstige vragen bij een nieuw wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom. Volgens hen leidt het voorstel naar uitzonderingspolitiek.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) draagt morgen een nieuw wetsvoorstel voor, over het positief injunctierecht, waarin de mogelijkheid bestaat om het Openbaar Ministerie te verplichten om bepaalde straffen ook effectief te laten uitvoeren. Voorheen werden korte straffen niet altijd uitgevoerd, en daar wil Turtelboom nu dus komaf mee maken.

Schandelijk, zo menen senator Rik Torfs, Kamerfractieleider Raf Terwingen en Kamerlid Sonja Becq van CD&V in een opiniestuk in De Standaard. “We zien geen graten in het volledig uitzitten van straffen. Maar Turtelboom hengelt naar populariteit en wil uit dit wetsvoorstel een electoraal voordeel helen, ten koste van de grondwet én de rechtsstaat”, klinkt het.

Onaanvaardbare uitzonderingspolitiek
Volgens de christendemocraten druist het voorstel van de Justitieminister in tegen de grondwet, waarin de relatie tussen de minister en het Openbaar Ministerie nauwgezet wordt vastgelegd. “Slechts in een erg beperkt aantal gevallen die in dat artikel worden opgesomd, kan er aan de onafhankelijk van het Openbaar Ministerie worden geraakt. Dit om politieke inmenging te voorkomen.”

Het CD&V-trio noemt het voorstel van Turtelboom “volstrekt onaanvaardbare uitzonderingspolitiek”. Zo verwijzen de drie naar de arrestatie van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem. “De uitzondering die de minister vroeg om de korte straf van Belkacem toch uit te voeren, deed de wenkbrauwen fronsen, ook binnen de meerderheid. Turtelboom kwam tussen in deze discussie omwille van de heisa in de media, en daar moet zij als minister van Justitie boven staan.”

“Waarom speelt de minister dit gevaarlijk spel?”, vragen de christendemocraten zich af. “Vermoedelijk hengelt zij naar populariteit en streeft ze electoraal voordeel na. De bevolking wenst een kordaat optreden in en specifiek geval, en de minister treedt dus op. Daarvoor oogst ze vluchtig applaus. Ten koste van de grondwet, waaraan ze gebonden is. En ten koste van de rechtsstaat, die ze als minister van Justitie hoort te verdedigen.”

“Waren de christendemocraten ingedommeld?”
CD&V krijgt steun uit groene hoek. Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke ziet in de commentaar een motie van wantrouwen tegen minister Turtelboom, maar noemt de kritiek van de christendemocraten tegelijkertijd ook hypocriet. “De tekst werd namelijk goedgekeurd door de regering én dus ook door CD&V-ministers. Waarom hebben ze die niet tegengehouden? Waren ze ingedommeld?”

Groen is alvast van plan om tegen het wetsvoorstel te stemmen. “CD&V heeft de sleutels in handen om het wetsvoorstel definitief naar de prullenmand door te verwijzen. Als de partij dat niet doet, neemt CD&V een loopje met zichzelf en de grondwet.”

“Strafuitvoering was altijd al functie van uitvoerende macht”
Minister Turtelboom is het grondig oneens met de commentaren op haar beleid. “Het is altijd de uitvoerende macht geweest die beslist wie naar de gevangenis gaat, wie een alternatieve straf krijgt. De strafmaat wordt toegekend door een onafhankelijke rechter en daar verandert dit wetsontwerp niets aan”, verdedigt Annemie Turtelboom zich aan VRT. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content