CD&V ontkent dat belastingsvoorstel groter voordeel oplevert voor hogere inkomens

Kris Peeters op de CD&V-nieuwjaarsreceptie © Belga

Het CD&V-voorstel om de belastingvrije som op te krikken tot het niveau van een leefloon, levert geen groter voordeel op voor hogere inkomens, zo reageert CD&V op kritiek gebaseerd op een studie van de Hoge Raad van Financiën.

CD&V ontkent dat zijn voorstel over de verhoging van de belastingvrije som een groter voordeel oplevert voor de hoge inkomens. Het voordeel komt neer op ongeveer 700 euro voor elke belastingplichtige, dus voor tweeverdieners ligt dat logischerwijze dubbel zo hoog, luidt het bij de Vlaamse christendemocraten.

Het klopt wel dat een aantal mensen geen voordeel uit de aanpassing zou halen, namelijk diegenen die vandaag geen belastingen betalen, maar voor hen heeft de partij andere maatregelen in petto.

Leefloon

Op zijn nieuwjaarsreceptie van afgelopen zaterdag in Leuven, lanceerde minister-president Kris Peeters het voorstel om de belastingvrije som op te krikken tot het niveau van het leefloon van een alleenstaande. Het zou dus gaan om een stijging van 6.990 naar 9.808 euro. Als je het laagste belastingtarief van 25 procent toepast op het verschil van 2.800 euro, dan haal je een maximaal voordeel van circa 700 euro.

Op het voorstel kwam kritiek omdat het een veel groter voordeel voor de hoge inkomens zou genereren. Voor die stelling wordt uit een ontwerpstudie van de Hoge Raad van Financiën (HRF) geciteerd. CD&V spreekt die analyse echter tegen en merkt op dat de HRF een rangschikking maakt van arm naar rijk op basis van het gezinsinkomen.

Tentatieve voorstelling

Gevolg is dat onderaan de rangschikking de meeste alleenstaanden te vinden zijn en bovenaan veeleer de tweeverdieners. En omdat de verhoging zou gelden per belastingplichtige, ligt het dus dubbel zo hoog voor de tweeverdieners bovenaan het klassement. Dat schrijft de HRF overigens ook letterlijk in zijn advies, benadrukt CD&V.

De partij vestigt er ook de aandacht op dat het tiende deciel in de analyse van de HRF – dus de “tien procent rijksten” – al begint vanaf een bruto belastbaar inkomen van 55.711 euro. “Dat is geen gigantisch hoog inkomen. Als het gaat om tweeverdieners, kan het bijvoorbeeld gaan om tweemaal 27.000 euro bruto, dus niet de ‘superrijken'”, luidt het. “Zeggen dat vooral de rijken hier voordeel uit zouden halen, is een tentatieve voorstelling”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content