CD&V nu aan zet?

01/03/11 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:18

Informateur Didier Reynders trekt dinsdag opnieuw naar de koning, ditmaal om het eindverslag over te maken van de informatieopdracht waarmee de vorst hem belastte.

Informateur Didier Reynders (MR) trekt dinsdag opnieuw naar koning Albert II, ditmaal om het eindverslag over te maken van de informatieopdracht waarmee de vorst hem op 2 februari belastte. Verwacht wordt dat nu een CD&V'er het veld wordt ingestuurd.

De opdracht van Reynders bestond erin om na te gaan of de politieke wil aanwezig was om tot een communautair akkoord te komen. Hij ontmoette de voorzitters van de negen betrokken partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, MR, Open VLD, Ecolo en Groen!). Met Bart De Wever en Elio Di Rupo, de winnaars van de verkiezingen, zat hij meermaals rond de tafel.

Dat was maandag overigens opnieuw het geval. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke kwam opnieuw langs.

Voor Reynders naar Laken trekt (om 16u30) staat dinsdag nog een onderhoud met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en de voorzitters van de liberale partijen, Charles Michel (MR) en Alexander De Croo (Open VLD), op het programma.

Na zijn gesprekken van maandag zei Reynders zijn analyse bevestigd te zien: "Er bestaat een wil om te onderhandelen. De dynamiek is er".

Welke partijen?

De hamvraag is echter met welke partijen de onderhandelingen zullen worden voortgezet. De negen partijen zijn blijkbaar allemaal bereid te onderhandelen, maar sommige van hen doen dat liever niet met negen. Wie moet afvallen, is niet duidelijk.

Voor sommige partijen komt het aan de twee overwinnaars toe zich over de keuze van gesprekspartners uit te spreken. Di Rupo heeft al klaar en duidelijk gezegd dat hij een regering van nationale eenheid verkiest. De Wever sprak zich niet expliciet uit, maar liet al verstaan dat de formule met zeven partijen volgens hem niet werkte. Geruchten deden de ronde dat men een regering zonder de groenen en/of SP.A wilde.

CD&V

Het is afwachten welke beslissing de koning na het eindverslag van Reynders zal nemen. Aangezien PS, N-VA, SP.A en MR al een rol hebben gespeeld, wordt verwacht dat de koning nu een CD&V'er - voorzitter Wouter Beke wordt genoemd - het veld zal insturen.

"Als men naar ons zou kijken om verantwoordelijkheid te nemen, zullen we dat ook doen," zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maandag in het Canvasprogramma 'Reyers laat'.

Onze partners