'CD&V moet kiezen voor België zonder kernwapens of België zonder De Crem'

06/08/13 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Groen en SP.A zijn opgetogen over het voorstel van CD&V om kernwapens uit Kleine-Brogel te bannen. 'Maar de partij had een onvoorwaardelijke terugtrekking moeten eisen.'

'CD&V moet kiezen voor België zonder kernwapens of België zonder De Crem'

© Belga

Nu een rist bekende CD&V'ers ijvert voor de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, hopen Groen en SP.A dat de Vlaamse christendemocraten ook de daad bij het woord willen voegen.

"CD&V zal moeten kiezen tussen een België zonder kernwapens en een België zonder minister Pieter De Crem die niet tegen de haren van de Amerikanen in wil strijken", zegt Eva Brems (Groen).

In een open brief, geschreven door Antwerps CD&V'er Benoît Lannoo en verschenen in De Morgen, zeggen verschillende partijgenoten dat tegen 6 augustus 2015 de kernwapens op Kleine-Brogel verwijderd zouden moeten zijn, wanneer de wereld de 70ste verjaardag herdenkt van de atoombom op Hiroshima. Ze benadrukken dat de beslissing in samenspraak met de NAVO genomen moet worden.

'Dubbele tong van CD&V'ers'

Bij de ondertekenaars van de brief zijn parlementsleden als Roel Deseyn en Sabine Poleyn, maar ook ex-premier Jean-Luc Dehaene, minister van Staat Mark Eyskens en voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande.

De linkse partijen Groen en SP.A zijn opgetogen met het pleidooi. Groen-Kamerlid Eva Brems verbaast zich evenwel over de "dubbele tong" van de CD&V'ers. Ze vindt het "jammer dat ook deze CD&V'ers de moed niet hadden om een onvoorwaardelijke terugtrekking te eisen". Als daar op korte termijn geen akkoord over gevonden worden in NAVO-verband, moet België dit bilateraal met de Verenigde Staten onderhandelen, luidt het. Het gaat immers om Amerikaanse kernwapens.

Ontwapeningsonderhandelingen VS en Rusland

In De Morgen noemt minister van Defensie en CD&V'er Pieter De Crem een eenzijdige opzeggen van een "engagement" alvast "te kort door de bocht". Hij vindt bovendien dat België de ontwapeningsonderhandelingen tussen de VS en Rusland moet afwachten. Volgens Eva Brems tracht De Crem op die manier vooral zijn kansen gaaf te houden om in 2014 de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden.

Brems' collega van SP.A Dirk Van der Maelen hoopt dat CD&V nu zijn resolutie wil steunen die de Belgische regering oproept om zich blijvend in te zetten voor de naleving van het non-proliferatieverdrag en zich proactief op te stellen in onderhandelingen die moeten leiden tot een snelle terugtrekking van de tactische kernbommen van Kleine-Brogel.

Deze resolutie ligt in de lijn van het regeerakkoord, verduidelijkt Van der Maelen. "Het zou dan ook onbegrijpelijk zijn moest de partij zich in het parlement niet achter de oproep scharen om de kernbommen terug te trekken van Kleine-Brogel." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners