CD&V: 'Met veiligheidsbeleid verdergaan op ingeslagen weg'

15/09/16 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:51

Op het vlak van veiligheidsbeleid moet verdergegaan worden op de ingeslagen weg. Dat is de kernboodschap van CD&V, dat deze week de uitdagingen rond veiligheid uitgebreid besproken heeft op zijn fractiedagen in Brugge. De Vlaamse christendemocraten willen de verschillende bestuursniveaus niettemin enkele nieuwe tools aanreiken.

CD&V: 'Met veiligheidsbeleid verdergaan op ingeslagen weg'

Koen Geens © BELGA

Terreurbestrijding staat dezer dagen hoog op de politieke agenda. Afgelopen weekend kwam N-VA al met haar plan 'Niveau V', maar bij CD&V wordt benadrukt dat de partij geen gloednieuwe aanpak voorstelt. "Want wat zouden de voorbije twee jaar anders gedaan hebben in de regering?", luidt het. Bovendien gaat voor CD&V veiligheid breder dan terreurbestrijding.

"Veiligheid is niet alleen federale repressie, maar wel een gelaagde aanpak waarbij de verschillende niveaus hun rol spelen", zegt partijkopstuk en minister van Justitie Koen Geens. Vandaar ook de baseline van de veiligheidsnota van CD&V: 'De keten is zo sterk als de zwakste schakel'.

Op lokaal niveau wil de partij de burgemeesters beter informeren door hen toegang te geven tot federale databanken. Wanneer bijvoorbeeld vergunningen moeten worden uitgereikt of beslist moet worden over een vastgoedtransactie, kunnen de lokale besturen eventueel achten nagaan of tegen de betrokken personen een onderzoek loopt. Europa moet er volgens Geens dan weer voor zorgen dat berichten die via WhatsApp, Skype, Viber... verstuurd worden, uitgelezen kunnen worden.

Ook op Vlaams en federaal niveau heeft CD&V een en ander in de pijplijn zitten. Zo moet burgerschap meer aan bod komen in het onderwijs, moeten er meer schoolinterventieteams komen en moet het misbruik van bitcoins aangepakt worden. Volgens Geens worden deze virtuele munten steeds meer gebruikt om op het dark web wapens aan te kopen. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners