CD&V-lijsttrekkers in Brussel: Grouwels, Debaets en Dalle

09/11/13 om 12:21 - Bijgewerkt om 14:05

De Brusselse CD&V-afdeling heeft de lijsttrekkers van de christendemocraten bij de verkiezingen van volgend jaar vastgelegd. Voor de Brusselse lijst staat zoals verwacht Brussels minister Brigitte Grouwels bovenaan de lijst. Brussels parlementslid Bianca Debaets mag de Vlaamse lijst trekken, terwijl de voor het grote publiek onbekende Benjamin Dalle de eerste plaats op de Kamerlijst inneemt.

CD&V-lijsttrekkers in Brussel: Grouwels, Debaets en Dalle

Brigitte Grouwels © BELGA

'Brussels is voor ons als partij erg belangrijk', stak partijvoorzitter Wouter Beke van wal bij de voorstelling van de belangrijkste kandidaten op de lijsten in Brussel. 'De zesde staatshervorming brengt voor

Brussel heel wat uitdagingen met zich mee. Het is daarom van het grootste belang dat we de sterkste mensen op die lijsten kunnen zetten.'

Brussels parlement

Op de lijst voor het Brussels parlement staat Brigitte Grouwels bovenaan. Grouwels is al Brussels minister sinds 2004. Haar lijsttrekkerschap is dan ook niet echt een verrassing. 'We hebben al jaren de kans gehad voor Brussel veel te doen, maar het is duidelijk dat het werk niet af is', verklaarde Grouwels. Zij wil het werk dat op de sporen werd gezet, verder uitbouwen en wil met een 'zeer mensgericht programma' naar de kiezer trekken. Brussel moet voor haar uitgroeien tot 'een warme stad waar alle mensen tellen'.

De tweede plaats in Brussel gaat naar Vlaams parlementslid Paul Delva. Hij wordt gevolgd door Brussels fractieleidster Brigitte De Pauw. Lijstduwer wordt Walter Vandenbossche, die al sinds 1989 in het Brussels parlement zetelt en daar ook eerste ondervoorzitter is.

Vlaamse lijst

De Vlaamse lijst in Brussel wordt getrokken door Bianca Debaets. Zij is sinds 2009 Brussels parlementslid en maakt deel uit van de gemeente- en politieraad in Brussel-stad.

Kamerlijst

Voor de Kamerlijst kiest CD&V voor een nieuw jong gezicht. Het gaat om de 31-jarige Benjamin Dalle, die kabinetschef is van staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten, alsook voorzitter van CD&V inSint-Jans-Molenbeek. Beke zelf leerde 'nieuwe scheut' Dalle kennen als zijn rechterhand tijdens de lange onderhandelingen over de zesde staatshervorming.

Een naar eigen zeggen "fiere" Dalle belooft met een lijst met veel jonge gezichten een stevige campagne te zullen voeren. Hij noemde veiligheid, justitie en migratie als beleidsdomeinen waarop het federale niveau een belangrijke rol te spelen heeft in de hoofdstad.

De kans dat de Vlaamse partijen een Kamerzetel in Brussel kunnen binnenhalen, is als gevolg van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde heel erg klein geworden. 'Er zijn ongeveer 600.000 kiezers voor vijftien Kamerzetels', reageert Dalle. 'Wij gaan met een heel positief project de kiezers proberen te overtuigen. Bovendien draait het niet alleen om het behalen van een mandaat, maar gaat het er in de eerste plaats om vertrouwen in je programma te winnen.'

Steun Vanackere

Een en ander betekent dat vicepremier Steven Vanackere dus tegen de verwachtingen in geen lijsttrekker wordt.

'Ik heb met Steven Vanackere gesproken over de Brusselse lijstvorming en hij heeft zijn volledige steun uitgesproken voor deze mensen', verzekerde Beke.

Klaar

Met de beslissing van zaterdag in Brussel ligt de keuze van de lijsttrekkers voor de Brusselse, Vlaamse en federale verkiezingen min of meer in de plooi. Vrijdagavond schaarde CD&V-Limburg zich achter Vlaams minister Jo Vandeurzen en voorzitter Beke als kopmannen op de Vlaamse en Kamerlijst. Volgende week valt in Vlaams-Brabant nog de beslissing. Daar schuift het lijstvormingscomité minister van Financiën Koen Geens (Kamer) en Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (Vlaanderen) naar voren.

Eerder al bevestigd: in Antwerpen Kris Peeters (Vlaanderen) en Servais Verherstraeten (Kamer), in West-Vlaanderen Hendrik Bogaert (Kamer) en Hilde Crevits (Vlaanderen) en in Oost-Vlaanderen Pieter De Crem (Kamer) en Joke Schauvliege (Vlaanderen). (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners