CD&V krijgt toch Onderwijs én Welzijn

22/07/14 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

CD&V moet dan toch de Open VLD in de Vlaamse regering dulden, maar krijgt wel de zware ministerportefeuilles Onderwijs en Welzijn.

CD&V krijgt toch Onderwijs én Welzijn

Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Jo Vandeurzen (CD&V) © BELGA

CD&V mag in de volgende Vlaamse regering zowel de minister van Onderwijs als die van Welzijn leveren. Dat vernam Belga bij verschillende bronnen. De christendemocraten moeten Open VLD in de regering dulden, maar krijgen dus wel zicht op twee zware ministerposten. De verplichte Brusselaar in de Vlaamse regering zou van Open VLD komen.

De nieuwe minister van Onderwijs zal Hilde Crevits heten, die onder minister-president Kris Peeters nog bevoegd was voor Mobiliteit.

Het departement Welzijn blijft in handen van Jo Vandeurzen.

Uittredend minister van Cultuur en Leefmilieu Joke Schauvliege krijgt dan weer Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Landbouw in haar portefeuille.

Zware én symbolische portefeuilles

Zowel Onderwijs als Welzijn zijn zware portefeuilles, en bovendien hebben ze een grote symboolwaarde. Onderwijs omwille van de onderwijshervorming die er zit aan te komen, en waarover CD&V en N-VA hard in de clinch gingen tijdens de campagne.

Over Welzijn werd dan weer stevig onderhandeld, viel te horen de afgelopen weken. Het zet(te) dan ook de verhouding op scherp tussen CD&V, dat campagne voerde met de belofte de sociale welvaart niet af te breken, en N-VA, dat voor flinke besparingen staat. (Belga/SD)

Onze partners