'CD&V kan onmogelijk de Arco-spaarders laten vallen'

28/11/12 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

CD&V blijft achter de Arco-spaarders staan. 'Het is onmogelijk en onbegrijpelijk ze te laten vallen. Het gaat om 800.000 gewone mensen waarvan het geld in gevaar is'

'CD&V kan onmogelijk de Arco-spaarders laten vallen'

© Belga

CD&V-Kamerlid Kristof Waterschoot zei in het Journaal dat het voor de CD&V onmogelijk en onbegrijpelijk is om de Arco-Spaarders te laten vallen. Volgens CD&V moet desnoods een andere dan de waarborgregeling uitgewerkt worden.

De auditeur van de Raad van State heeft geadviseerd om de waarborgregeling, die onder toenmalig premier Yves leterme (CD&V) werd ingevoerd, te laten vallen. Als de Raad van State dat advies volgt, zien 800.000 Arco-spaarders hun geld in rook opgaan. Het gaat om 1,5 miljard euro in totaal.

Waterschoot noemde het "onze verantwoordelijkheid om die mensen, zoals Leterme altijd heeft gedaan, te blijven beschermen. Het is onmogelijk voor ons om hen te laten vallen. Het gaat om 800.000 gewone mensen waarvan het geld in gevaar is."

Het Kamerlid nam het ook op voor de oud-premier, zo schrijft De Standaard. "Het was branden blussen. Die CD&V'ers hebben alles gedaan om ons land zo goed mogelijk door de crisis te loodsen waarvan we vandaag het resultaat van zien."

Meyrem Almaci (Groen): 'Yves Leterme is zeer lichtzinnig geweest'

Die lezing van de feiten kon niet op instemming rekenen op de groene oppositiebanken. Kamerlid Meyrem Almaci, die in de commisie over Dexia zat, zei dat Yves Leterme zeer lichtzinnig is geweest.

"Yves Leterme beweerde dat we hieraan veel geld gingen verdienen, maar dat is ondertussen onwaar gebleken. Hij is zeer lichtzinnig in dit dossier omgesprongen en dat gaat ten koste van die 800.00 mensen en al de burgers van dit land."

N-Va blijft bij haar standpunt dat de overheid niet mag tussenkomen. "Het zou erg zijn dat de belastingbetaler moet opdraaien voor het casinokapitalisme, veroorzaakt door ACW," aldus Peter Dedecker. Noch CD&V-minister van Financiën Steven Vanackere noch Yves Leterme hebben al gereageerd.

ACW 'begrijpt ongerustheid bij vele mensen in onze beweging'

Het ACW zegt de ongerustheid van "vele mensen in onze beweging" te begrijpen over hun spaargeld dat mogelijk verloren zou gaan. De chrsitelijke arbeidersbeweging zegt dat het nu "ongerust wacht op de uitspraak van de Raad van State". (SD)


Onze partners