CD&V: 'Kalf was al verdronken voor de campagne'

05/07/10 om 20:16 - Bijgewerkt om 20:16

De partij trekt lessen uit de nederlaag bij de verkiezingen op 13 juni.

De werkgoep bij CD&V die de verkiezingsnederlaag heeft geanalyseerd, komt tot het besluit dat het niet is misgelopen tijdens de verkiezingscampagne, maar reeds voordien.

CD&V is na de verkiezingen van 13 juni niet langer de grootste partij in Vlaanderen. De Vlaamse christendemocraten haalden tijdens de stembusslag maar een goede 17 procent van de stemmen, een historisch dieptepunt.

Een werkgroep onder leiding van ontslagnemend Kamerfractieleider Servais Verherstraeten analyseerde de verkiezingsresultaten en komt onder meer tot de vaststelling dat het kalf al verdronken was voor de campagne.

De partij trekt daaruit de nodige lessen. Zo wil CD&V meer zijn dan een communautaire partij. We willen ook op sociaal-economisch en maatschappelijk vlak onze identiteit verduidelijken, aldus CD&V.

Maar volgens de partij kwam haar standpunt over de staatshervorming de voorbije jaren te weinig in beeld, net als in de campagne trouwens.

Op communautair vlak wil Verherstraeten teruggrijpen naar de
Octopusnota, waarin de vijf resoluties van het Vlaams Parlement grotendeels vervat zitten.

Maatschappelijke evoluties beter opvolgen

Voorts meent CD&V dat er nood is aan een aanpassing van de aansturing van de organisatie en de structuren van de partij op de verschillende niveaus.

Ook wordt het besluit getrokken dat 'onze krachtige en diepgewortelde aanwezigheid op het lokale en provinciale niveau' maximaal politiek moet gevaloriseerd worden.

CD&V wil ook een versterking van haar positie in de steden en noemt het opvolgen van maatschappelijke en electorale evoluties een permanente opdracht van de partij.

De werkgroep-Verherstraeten wil dat de aanbevelingen tijdens het najaar worden besproken.

Interimvoorzitter Wouter Beke kondigde maandag aan dat hij de komende weken en maanden initiatieven zal nemen om de aanbevelingen om te zetten in concrete actie en dat er terzake werkgroepen komen.

Lees meer over:

Onze partners