'CD&V is helemaal niet op zoek naar een linkse trofee'

08/09/14 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Het is helemaal niet zo dat CD&V op zoek is naar een linkse trofee in de federale onderhandelingen, zoals wordt gesuggereerd, zegt Koen Geens.

'CD&V is helemaal niet op zoek naar een linkse trofee'

CD&V'ers Pieter De Crem, Koen Geens en Wouter Beke. © BELGA

Het is helemaal niet zo dat CD&V op zoek is naar een linkse trofee in de federale onderhandelingen, zoals in sommige media wordt gesuggereerd. Dat zei Koen Geens op Radio 1. 'Het is zeker niet zo dat wij bezig zijn met fetisjen', verzekerde de huidige minister van Financiën.

CD&V zou het hard spelen in de onderhandelingen nu de partij de functie van eerste minister moest opgeven. De christendemocraten zouden zich willen bewijzen als meest linkse partner rond de tafel. 'Het is zeker niet zo dat wij bezig zijn met fetisjen,' aldus Koen Geens, 'maar wel met het zoeken naar mogelijkheden om nieuw beleid te financieren. Het gaat helemaal niet om zaken die door de linkerzijde gegeerd zijn.' Hij benadrukt dat CD&V voor een 'centrumbeleid' staat.

Geens doelde op de zogenaamde tax shift, van belasting op arbeid naar onder meer belasting op consumptie of milieuvervuiling. Ook over vermogenswinstbelasting wordt volgens hem gesproken.

'Aanzienlijke vooruitgang'

De uittredende minister denkt dat er deze week 'aanzienlijke vooruitgang' zal kunnen worden geboekt in de onderhandelingen, ook al wordt er slecht nieuws verwacht van het Planbureau. 'Het is niet uit te sluiten dat de groei dit jaar lager dan verwacht uitvalt, omdat we Europees de motor niet helemaal kunnen doen aanslaan', zei hij. 'Er is een kleine kans op een lichte recessie, omdat Duitsland niet in topvorm verkeert.' (Belga/SD)

Onze partners