CD&V heeft 'grote twijfels' bij Uplace

25/02/15 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

CD&V heeft bezorgdheden geuit over de komst van Uplace in Machelen. Koen Van den Heuvel zei 'grote twijfels' te hebben bij het effect ervan op de leefbaarheid van de omgeving. Joke Schauvliege zei 'geen voorstander van shoppingcentra' te zijn.

CD&V heeft 'grote twijfels' bij Uplace

Actievoerders in Vilvoorde protesteren tegen de aanleg van een tram voor Uplace. © BELGA

CD&V heeft bezorgdheden geuit bij het belevingscentrum Uplace in Machelen. Tot frustratie van de oppositiepartijen gebeurde dat niet tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement, maar voor de camera's van Villa Politica.

CD&V-fractievoorzitter Koen Van den Heuvel uitte voor de VRT-camera 'grote twijfels' bij het effect van Uplace op de leefbaarheid van de omgeving. Tot woede van de oppositie deed Van den Heuvel die uitspraak nog voor CD&V aan het woord kwam in het debat zelf. De fractieleider benadrukte daarop dat de procedures voor de realisatie van het shoppingcentrum zullen worden nageleefd.

'Violen stemmen'

Groen en SP.A eisten een schorsing van de zitting, "zodat de meerderheid de violen kon stemmen", maar die kwam er niet. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vond het voor de camera's "goed dat het debat plaatsvond", maar zei daarna "persoonlijk geen voorstander van shoppingcentra" te zijn.

Het debat was al woelig van start gegaan, met een reprimande van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor Hermes Sanctorum (Groen). Die had de parlementsleden opgeroepen met handgeklap kenbaar te maken of ze de komst van Uplace een goede zaak vinden. "Als u het parlement naar waarde schat, vraagt u geen stupide handgeklap op een kinderlijke vraag", reageerde de minister-president.

'Hypocrisie'

Groen en SP.A wachtten tijdens het debat naar eigen zeggen urenlang op één argument van de meerderheid dat zou rechtvaardigen waarom Uplace er zou moeten komen. "Uw hypocrisie is onvoorstelbaar", reageerde N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. "U bepleit een overheid die vandaag A zegt en morgen B. Niet mijn partij heeft het brownfieldconvenant getekend, maar de uwe", zei hij tot SP.A. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners