CD&V en Open VLD vegen Francken de mantel uit

Theo Francken © Belga

In de Kamer hebben de oppositie én een deel van de meerderheid fors uitgehaald naar de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken. ‘Namens mij heeft de staatssecretaris niet gesproken’, zei Open VLD-fractieleider Patrick Dewael.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pleitte dinsdag in de marge van een vergadering van EU-ministers voor een asielmodel waarbij enkel nog beperkte legale asielmigratie een mogelijkheid is. Hij zei ook dat het terugsturen van bootvluchtelingen, zogenaamde pushbacks, weer een mogelijkheid moet worden en dat het artikel 3 van het EVRM daarvoor op een of andere manier ‘omzeild’ moet worden, al nuanceerde het kabinet van de staatssecretaris dat snel daarna.

‘Van nieuwkomers verwachten we dat ze zich integreren’, zei CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. Hij wees erop dat de coalitie nieuwkomers een nieuwkomersverklaring wil voorleggen en dat daarin staat dat ‘dit land de mensenrechten respecteert zoals ze zijn vastgelegd in het EVRM’. ‘Als we dit verwachten van nieuwkomers, dan verwachten we dat van alle Belgen en zeker ook van de regeringsleden’, zei Verherstraeten. Hij kreeg applaus vanop de linkse oppositiebanken en van Open VLD en een deel van de MR-Kamerleden.

‘Ministers spreken altijd namens de regering, nooit in persoonlijke naam’, zei Open VLD-fractieleider Patrick Dewael. Hij kon de uitspraken van Francken over het ‘omzeilen van artikel 3’, ‘rechters die zullen moeten volgen’ en ‘het einde van Europa’ niet smaken. ‘Gebeurt dat allemaal namens de regering? In mijn naam heeft hij in elk geval niet gesproken’, met opnieuw applaus bij linkse oppositie, CD&V en een deel van de MR.

Premier Charles Michel herhaalde dat het artikel 3 ‘een heilig principe’ is. Een oplossing voor het migratieprobleem moet er op Europees niveau komen. Michel gaat volgende week naar Parijs en Berlijn om over dit thema te praten. Op de Europese top van eind deze maand hoopt hij vooruitgang te boeken.

Partner Content