CD&V en N-VA niet tegen overkapping Antwerpse ring, Groen hekelt: 'Niet compatibel met Oosterweeltracé'

04/05/14 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:29

CD&V en N-VA staan open voor het overkappen van de Antwerpse ring. Bij CD&V willen ze wel eerst met het Oosterweeltracé beginnen. Volgens Groen sluit het ene echter het andere uit.

CD&V en N-VA niet tegen overkapping Antwerpse ring, Groen hekelt: 'Niet compatibel met Oosterweeltracé'

Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

CD&V en N-VA staan open voor het overkappen van de Antwerpse ring. Maar bij de christendemocraten vinden zowel minister-president Kris Peeters als Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits dat eerst de werken aan het Oosterweeltracé moeten gestart worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt in een reactie aan de VRT dat het aan de volgende Vlaamse regering is om het plan te bekijken. Momenteel wordt in Antwerpen een mars gehouden voor de overkapping.

CD&V en N-VA reageren op de open brief die een groep gerenommeerde artsen schreef als steun voor Ringland, een plan van stedenbouwkundigen en architecten om de Antwerpse ring volledig te overkappen. De artsen waarschuwen de Vlaamse regering dat een volledige overkapping van de Antwerpse ring van 'levensbelang' is. De verkeersader nog langer 'open' laten liggen, kost letterlijk mensenlevens, zo waarschuwen de dokters in hun open brief, waarin ze alle gezondheidsrisico's oplijsten voor wie in de buurt van de Antwerpse ring woont.

Crevits: 'Overkapping nuttige stap'

'First things first', stelt Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits in een mededeling. 'Het Valentijnsakkoord gaat over het rondmaken van de ring rond de stad, bestaande uit tunnels onder water en de dokken en het bieden van een oplossing voor de mobiliteitsproblemen op de Antwerpse ring. De mobiliteitsoplossing is essentieel en daar is de derde Scheldekruising voor nodig. De derde Scheldekruising niet in de buurt van de nog steeds onderbenutte Liefkenshoektunnel, maar op het Oosterweeltracé (waardoor het echt een alternatief vormt voor de bestaande ring) is daarvoor de belangrijkste stap', aldus de minister, die wel vindt dat de verdere overkapping van de ring een nuttige stap inzake goed ruimtegebruik is.

CD&V en N-VA niet tegen overkapping Antwerpse ring, Groen hekelt: 'Niet compatibel met Oosterweeltracé'

'We breken het viaduct af aan het Sportpaleis en sleuven de Ring al in vanaf Merksem. We leggen hierbij een deel overkapping aan, met een nieuw stedelijk plein in Merksem. Het Oosterweeltracé bevat daartoe al een aanzet en kan zeker uitgebreid worden. Maar om dit betaalbaar te maken, zal het hand in hand moeten gaan met stedelijke ontwikkelingen op en rond die overkapping. Dit zal dus tijd vergen en stap voor stap moeten gebeuren', besluit Hilde Crevits.

Peeters: 'Eerst met Oosterweelverbinding beginnen'

Ook voor haar partijgenoot en uittredend Vlaams minister-president Kris Peeters laat de Oosterweelverbinding een overkapping toe, maar kan best eerst met de werken aan de verbinding gestart worden.

Ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever staat op voor het idee om de ring te overkappen, maar hij meent dat het aan de volgende Vlaamse regering toekomt om het plan te bekijken. Als het de inwoners van zijn stad ten goede komt, wil hij het overwegen, reageert hij bij de VRT.

Van Besien: 'Oosterweeltracé en overkapping zijn niet te verenigen'

Bij Groen klinkt het dat het Oosterweeltracé en de overkapping niet verenigbaar zijn. 'Als het SP.A, CD&V en N-VA menens is om de ring te overkappen, moeten ze hun Valentijnsakkoord naar de prullenmand verwijzen', zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien.

Wouter Van Besien

Wouter Van Besien © Belga

'De Vlaamse regering van Kris Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever bleven blind voor de directe impact op de gezondheid van meer dan 17.000 Antwerpenaren die in de nabije omgeving van de ring wonen. Dat ze zich nu plots uitspreken voor de overkapping van de ring en blijven vasthouden aan het Oosterweeltracé is een enorme spreidstand. Groen in de regering is de enige garantie dat de overkapping er effectief komt. We hopen dan ook dat de mensen op 25 mei het project van Groen steunen: een overkapping van de Antwerpse ring, met inspraak van de Antwerpenaar', besluit Van Besien.

Onze partners